HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.05.2022.

Nadbiskup Lazarus You Heung sik predvodio proslavu svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata

Pročelnik Kongregacije za kler nadbiskup Lazarus You Heung sik predvodio je u utorak 31. svibnja svečano euharistijsko slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata na trgu ispred zagrebačke prvostolnice. Nadbiskup You Heung sik, koji će u kolovozu biti uvršten u Kardinalski zbor, predslavio je svečano misno slavlje u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiom Linguom, tajnikom Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Alfredom Rayanom D’Souzom, banjalučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, vojnim ordinarijem u RH mons. Jurom Bogdanom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, dubrovačkim biskupom mons. Rokom Glasnovićem, pomoćnim đakovačko-osječkim biskupom mons. Ivanom Ćurićem, sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem, pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslavom Novakom i provincijalima redovničkih zajednica.Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je da "smo u ovom trenutku povezani sa svetim ocem papom Franjom koji u rimskoj bazilici sv. Marije Velike moli krunicu u zajedništvu s vjernicima okupljenim u Marijinim svetištima diljem svijeta" sa željom da se "na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije obratimo molitvom Kraljici mira moleći za mir u svijetu a posebno u Ukrajini." Na osobit način kardinal je pozdravio predvoditelja misnog slavlja "mons. Lazarusa You Heunga iz Južne Koreje, prefekta Kongregacije za kler koji se rado odazvao našem pozivu da danas predvodi središnje slavlje u čast Majke Božje od Kamenitih vrata", a kojeg je u u Hrvatskoj je zatekla vijest o imenovanju kardinalom. Naime, "mons. Lazarus stigao je u Zagreb u subotu navečer, a u nedjelju popodne papa Franjo najavio je konzistorij za nove kardinle i objavio da će mons. Lazarus, 27. kolovoza ove godine biti uvršten u zbor kardinala Svete Rimske Crkve."

Na početku homilije nadbiskup You Heung sik naglasio je kako su riječi hvalospjeva Magnificat usklađene s njegovim osjećajima zahvalnosti i radosti, "zbog mogućnosti koju mi dajete da s vama podijelim ovaj važan dan slavlja za grad Zagreb i za Hrvatsku."

"Razmatrajući Evanđelje, koje smo slušali, od Marije učimo ponajprije vjeru koja postaje hodom", istaknuo je mons. You Heung.  "Naime, prvi evanđeoski prizor zahvaća nas baš zbog toga, jer Marija ne želi privući pozornost na sebe; ne ostaje u udobnosti svoga doma da bi uživala u radosti navještaja koji je primila od Anđela, nego – kaže Evanđelje – „usta i pohiti u Gorje, u grad Judin“ (Lk 1, 39). Marijina religioznost nije statična, življena kao osobna utjeha ili kao bijeg od životnih poteškoća. Baš suprotno tomu: slušanje Božje riječi odmah ju potiče da iziđe iz kuće na životne putove, ususret rođakinji Elizabeti, a zatim i dalje: ususret životu i to – cijeloga života. Ona je sve do podnožja Križa bila učenica i hodočasnica!""Zapravo, Marijina je vjera neustrašiva i nemirna, vjera čovjeka koji 'ustaje' iz vlastite udobnosti; čovjeka koji se Gospodinovim pohodom dopušta izazvati u vlastitim sigurnostima; čovjeka koji napušta toplinu svoga doma da bi izišao na ulicu i u svagdašnji život unosio Božju riječ, slušanu i prihvaćenu u svoj život. Papa Franjo nas je od početka svoga pontifikata pozvao da to živimo kao osobni i crkveni stav: da izađemo iz sebe, da izađemo iz svake zatvorenosti, da izađemo iz naših crkava i svetišta, da bismo doživjeli i nosili radost evanđelja u svim okolnostima svakidašnjice, jer „je radost evanđelja koja ispunjava život zajednice učenikâ misijska radost“ (Evangelii gaudium, 21). Stoga, od Marije učimo da nas vjera ne smije ukočiti i ukopati nas u našim sigurnostima, nego nas treba pokrenuti, promijeniti naš način postojanja, razmišljanja i djelovanja; treba nas učiniti osobama sposobnima hoditi u povijesti svakoga dana, razlučivati stvarnost i izabirati ono što je ispravno za nas i za naše bližnje."

Nadbiskup You Heung istaknuo je da "kršćanin ne može biti čovjek koji sve želi uravnotežiti; čovjek koji najprije odvaguje prednosti i opasnosti, a tek onda odlučuje napraviti korak prema drugima ili donijeti neku odluku. Upravo suprotno. Od Marije učimo da je vjera istinska, kada nas upućuje na hod prema braći i sestrama te kada u srce unosi čežnju da ih se pohodi istom ljubavlju kojom je Bog pohodio i naš život."

Osvrčući se na Mariju nadodaje da upravo ona "podsjeća da ljubav ne čeka, jer je uvijek u žurbi, kako bi krenula i pobrinula se za druge, učinila dobro, preobrazila zbilju u kojoj živimo; u žurbi, da bi bili srušeni zidovi sebičnosti i zla. Ta vjera preoblikuje naše gradove, našu zemlju i našu Europu, da bi bile mjesto bratskoga zajedništva, dijaloga i mira."


 
"Konačno, Marija pjeva MagnificatVeliča duša moja, poučavajući nas vjeri koja postaje radost. Onaj koga je pohodio Gospodin i tko je mogao iskusiti njegovu ljubav koja oprašta, pomiruje; koja ponovno podiže, nakon svakoga pada ili neuspjeha, u srcu nosi neuništivu radost. To je radost spoznaje da nas Gospodin – mada smo siromašni i krhki – gleda s puno dobrostivosti, jer on gleda poniznost i malenost svoje djece. To je radost čovjeka koji zna da ni usred poteškoća i životnih oluja nikada nismo sami te da Gospodin, na iznenađujuć način, uvijek otvara nove putove u povijesti, jer je On taj koji „silne zbaci s prijestolja a uzvisi neznatne“. To je radost spoznaje da su naš život, naša povijest i budućnost čovječanstva čvrsto u Božjim rukama i da, ma koliko obilježeni trpljenjem i često uznemireni zlom, idu prema onomu obećanju spasenja i oslobođenja koje je – kako Marija pjeva u Hvalospjevu – dano Abrahamu, a u njemu cijelomu čovječanstvu zauvijek."

U domovini mons. You Heunga "u marijanskome mjesecu svibnju cvjetaju najljepši cvjetovi koji postoje u prirodi, a posebice ruže, cvijeće Blažene Djevice Marije. No, u ovome se mjesecu slave i veoma važni dani: dan roditelja, dan djece, dan radnika i učitelja. Osim toga, Korejska biskupska konferencija mjesec svibanj posvetila je ne samo Bogorodici Mariji nego i obitelji."


 
Prošle nedjelje, 29. svibnja Sveti Otac je mons. You Heunga uvrstio među nove kardinale. S obzirom na to da je tu vijest primio prilikom svog posjeta Hrvatskoj, kako sam ističe,od sada nadalje će "Hrvatsku uvijek nositi u svome srcu." 

 "Vraćao sam se iz Svetišta u Mariji Bistrici, kamo sam otišao da bih Majci Božjoj povjerio svoj današnji susret s vama i cijelu Crkvu u Hrvatskoj. Vozili smo se Sljemenom i tamo smo se na trenutak zaustavili pred Kapelicom. Začuo sam zvuk telefona i odgovorio na poziv prijatelja koji radi u Vatikanu, a on mi je rekao da je Papa, nakon molitve 'Kraljice neba', spomenuo i moje ime među novim kardinalima."Na kraju homilije majčinskomu Srcu nebeske Majke povjerio je Svetoga Oca "u ovim osjetljivim trenutcima za njegovo zdravlje; povjeravamo predrage svećenike, đakone, bogoslove i sjemeništarce, redovnike i redovnice te sve vas vjernike Crkve u Hrvatskoj, narod tako odan Presvetoj Majci. Svima želim i za sve molim istu neustrašivu i odvažnu vjeru Blažene Djevice Marije. Neka nas Ona, 'Sigurna vrata' koja nas vode Kristu, čuva svojom nježnošću pod svojim plaštem i neka nas neprestano zagovara."
 
Poslije popričesne molitve procesija s likom Majke Božje od Kamenitih vrata uputila se prema kapelici Majke Božje od Kamenitih vrata gdje je svečanim blagoslovom završeno euharistijsko slavlje. Kardinal Bozanić zahvalio je nadbiskupu Lazarusu You Heung siku na predvođenju slavlja i zajedništvu te je predmolio molitvu Majci Božjoj od Kamenitih vrata.Molitva zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića
Majci Božjoj od Kamenitih vrata:


1. Blažena Djevice Marijo,
Majku i Zaštitnice Grada Zagreba.
Jedinstvena Diko Hrvatske!

Ti si prihvatila Božju Riječ

i dopustila da te osjeni Sila Svevišnjega:
a sada tražiš ljude koji s tobom žele podijeliti
darovanu radost spasenja.

Okupljeni smo danas oko tvoga Lika
zajedno hodajući i zajedno moleći
- potaknuti Duhom Svetim -
na putu poslanja koje nam je Bog podario.

Učiš nas da kršćanski poziv
ne zatvara u sebičnost,
nego da Kristovo otajstvo
traži naš životni hod za druge,
susretljivost i zajedništvo sa svim ljudima;
učiš nas da se ponizna šutnja pred Bogom
pretače u zahvalnu pjesmu.

2, Majko Božja od Kamenitih vrata,
Djevice neočekivane radosti,
Majko siromašnih i malenih!

S ovoga si zagrebačkoga brežuljka
širila svjetlo Evanđelja,
branila vjernike od zala
koja su im stoljećima prijetila;
čuvala si srca ljudi od mržnje,
a Domovinu od neprijatelja.

Toliko si puta tijekom godine
čula šapat naših molitava
i korake prema sebi,
u tišinu koja se pretvarala u pogled,
u tamu koja je tolikima vratila svjetlo života
i na zagrebačkim ulicama uprisutnila nebo.

Pohodi svojim korakom ljubavi
svakoga vjernika i stanovnika ovoga grada.
da u nama, Crkvi,
pronađu mjesto iskrenoga prihvaćanja:
da nas čuju svi koji gube nadu.
da vide radostan korak
i pjesmu koja razdire nebesa.
Daj nam snage da svi malodušni
po nama čuju Isusovu riječ: Ne bojte se!

3. Djevice blagoslovljena,
Majko svete šutnje i poslušnosti,
Utjeho na zemaljskome hodočašću!

Pogledaj svojim sućutnim očima nas
koji se povjeravamo tvojemu zagovoru.
Ti poznaješ sve naše tjeskobe i nadanja;
spomeni nas se kod svoga Sina
koji te je s križa nama dao za Majku.
Nauči nas u svakome trenutku vjerovati u Isusa,
nasljedovati ga i ljubiti.
Pomozi nam biti prostorom susreta
u kojemu odjekuje jedincata Riječ Života.

Bdij nad Zagrebačkom Crkvom
koja živi milosni dar Sinode;
bdij nad dragim nam gradom Zagrebom;
bdij nad prelijepom hrvatskom domovinom!

Sve nas zakrili plaštem svoje nježnosti i dobrote;
budi bliza našemu rastu u istinskoj slobodi Duha
do punine savršenstva Krista.
Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: