Misijski križ 52. međunarodnoga euharistijskog kongresa s relikvijama svetaca, blaženika i mučenika zemalja Srednje Europe u zagrebačkoj katedrali

8.2.2020.

Budući da se ove godine od 13. do 20. rujna u Budimpešti održava 52. međunarodni euharistijski kongres na temu „Svi su izvori moji u tebi“ (Ps 87, 7), u svjetlu nauka Drugoga vatikanskoga koncila, u vjerničkim se zajednicama raznolikim nastojanjima i programima u razdoblju priprave Kongresa želi obnoviti svijest da je euharistija vrelo i vrhunac cjelokupnoga kršćanskoga života, korijen i stožer kršćanskoga zajedništva, vrelo života Crkve, vrelo i vrhunac svekolike evangelizacije, središte i vrhunac svega života Crkve.Simbol Kongresa Misijski je križ koji u pripremnome razdoblju do početka Kongresa „hodočasti“ diljem europskih (nad)biskupija. Kao jedinstveni i unikatni relikvijar svetaca, blaženika i mučenika iz zemalja Središnje Europe koji okružuje središnju relikviju Svetoga križa, od hrastovoga drveta ga je s brončanim oblogama 2007. izradio zlatar Csaba Ozsvári.Misijski križ od 8. do 10. veljače bit će i u Zagrebu, a svečanost zaprimanja Misijskoga križa na kojem se, između ostalih, nalaze i relikvije blaženoga Alojzija, blaženih Drinskih mučenica te blaženoga Miroslava Bulešića, bit će u Prvostolnici, u subotu 8. veljače u 17 sati. Na Službu riječi koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posebice su pozvani sudjelovati mladi koji se pripremaju za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu.

Znakovitost prisutnosti Misijskoga križa, simbola euharistijskog kongresa u Budimpešti, kroz vrijeme priprave za proslavu i samu proslavu blagdana Stepinčeva u u Stepinčevoj katedrali, očituje se u povezanosti upravo bl. Alojzija s euharistijskim kongresom u Budimpešti.Naime, 27. svibnja 1938. godine, bl. Alojzije Stepinac kao zagrebački nadbiskup propovijedao je na euharistijskom kongresu koji se i tad održavao u Budimpešti.

Propovijed koju je izrekao bl.Stepinac svjedočanstvo je njegove ljubavi prema Euharistiji, ali i trajna poruka svakom vjerniku da je Euharistija izvor i uvir svekolikog kršćanskog života. Propovijed možete pročitati OVDJE.

Molitva za Međunarodni euharistijski kongres (Budimpešta 2020.)

Zahvaljujemo ti, Gospodine Isuse Kriste, koji u euharistiji,
vrelu ljubavi,
pozivaš svoj narod
da se hrani Kruhom života
i Kaležom spasenja,
spomen-činom tvoje muke,
smrti i uskrsnuća.
Neka nam snaga,
koju nam daješ
svojom žrtvom i svojom prisutnošću,
pomogne da budemo bližnjima
kruh koji hrani i vino koje donosi radost;
da budemo ponizni služitelji pomirenja
između Crkava i narodâ,
kako bismo –riječima i djelima –
naviještali da si ti jedini Gospodin,
Vrelo svakoga života.
Amen.

FOTO: Službena internetska stranica Kongresa
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr