HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.10.2017.

Kardinal Parolin: Poslanje katoličkog sveučilišta je održavati vrijednosti i ideale EvanđeljaGOVOR KARDINALA BOZANIĆA

GOVOR KARDINALA BOZANIĆA - AUDIO

GOVOR KARDINALA PAROLINA

GOVOR REKTORA TANJIĆA

Svečanim činom blagoslova Velike dvorane, kojeg je predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, započela je u ponedjeljak 30. listopada 2017. godine proslava Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta.


 
Akademski čin otvorio je zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić, istaknuvši kako nas prisutnost državnog tajnika kardinala Parolina potiče da se uključimo u široke obzore univerzalne Crkve, u povijesni hod naroda i nacije te ujedinimo napore traženja i nastojanja za dobro čovječanstva u kompleksnim povijesnim okolnostima današnjice.


 
Ovaj je kampus od samoga početka i gradilište, što se može i danas vidjeti. To govori o svijesti i pogledu prema onomu što je bitno i veoma važno, ali i o nemogućnostima s kojima se treba nositi te strpljivo i ustrajno graditi. A djelo kojem se danas radujemo Crkva zagrebačka daje mladim naraštajima da bude u funkciji izobrazbe i odgoja, znanosti i kulture – kazao je kardinal Bozanić, dodajući da danas još jasnije vidimo da su izobrazba i odgoj, znanost i kultura, područja na kojima se čuvaju i razvijaju temeljne vrijednosti, izložene opasnostima kojima se u njih pokušavaju ugraditi nove razorne ideologije.


 
Neka i ova dvorana i naš današnji susret bude pomoć da suvremeno hrvatsko društvo toliko puta zagušeno i stegnuto strahom pred budućim i u strepnji za zemaljskim, bude nošeno svježinom Božjega Duha, njegovom istinom i njegovim svjetlom – zaključio je kardinal Bozanić.
 
Okupljenima se potom obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je naglasio kako je ova dvorana jedna od najvećih investicija u području znanosti u Hrvatskoj, ostvarena zahvaljujući Zagrebačkoj nadbiskupiji. Rektor je zahvalio kardinalu Bozaniću na brizi i očinskoj potpori, koju kao osnivač ovog Sveučilišta stalno pokazuje, a gostu HKS-a, kardinala Parolina zamolio da Svetom Ocu Franji poruči kako u Zagrebu postoji katoličko sveučilište koje želi pomoći mladima da ustraju u svojim snovima i nadama.U svome pozdravnom govoru državni tajnik kardinal Pietro Parolin, koji u Zagrebu boravi na poziv kardinala Bozanića, pozvao je okupljene da budu ponosni na naslov koji obilježava njihovo Sveučilište kao „katoličko“. Ono mu povjerava još jedno posebno poslanje koje ga oplemenjuje: održavati živim vrijednosti i ideale Evanđelja te nastaviti prožimati kulturnu baštinu vašeg naroda tim vrijednostima – kazao je kardinal Parolin.


 
Predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vlado Guberac usporedio je Hrvatsko katoličko sveučilište s gorušičinom sjemenkom jer je kao malo sveučilište toliko postiglo u posljednjih nekoliko godina. Neka vas prati Božja providnost u godinama ispred vas, kao što vas je pratila i u godinama iza vas – zaključio je rektor Guberac.


 
Upravo su katolička visoka učilišta obrazovala tisuće intelektualaca koji su se ugradili u crkveni i nacionalni život. Ponosni smo na tu tradiciju – naglasila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom obraćanju te dodala kako je Hrvatsko katoličko sveučilište postalo ugledan dionik hrvatskog akademskog života. Istaknula je primjer blaženog Alojzija Stepinca koji se neumorno zalagao za intelektualni razvoj hrvatskog naroda i koji je ne samo za katolike, nego i za sve ljude dobre volje, istinski svjedok u obrani istine i protivljenju svim ideologijama.


 
Blagoslovu dvorane nazočili su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, biskupi Hrvatske biskupske konferencije predvođeni predsjednik HBK-a mons. Želimirom Puljićem, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, veleposlanici, predstavnici građanske vlasti, predstavnici sestrinskih Crkava i drugih vjerskih zajednica te ostali predstavnici znanstvenog, kulturnog i društvenog života Hrvatske. 


 
U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: