Kardinal Bozanić predvodi misu na završetku korizmene procesije od Katedrale do kapele sv. Roka

16.3.2021.


Foto: Zvonici Katedrale nakon potresa 22. ožujka 2020.

Uskoro će biti godina dana od prvoga prošlogodišnjeg razornog potresa u Zagrebu i okolici (22. ožujka 2020. godine), a nekoliko dana ranije, zbog širenja pandemije, došlo je i do uvođenja raznih ograničenja u društvenome i crkvenom životu, što je za sobom ostavilo snažne posljedice.
 
Spominjući se tih događaja, u subotu, 20. ožujka 2021. godine, s početkom u 10 sati ispred naše Prvostolnice, oblikovat će se korizmena procesija, pazeći pritom na mogućnosti dane unutar epidemioloških okolnosti.
 
Procesiju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, a svoj će hod završiti euharistijskim slavljem u kapeli sv. Roka, na Rokovu perivoju, oko 11.30 sati kojeg će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
Na procesijskome putu, osim molitvenoga početka ispred Katedrale, zaustavit ćemo se u molitvi na Kamenitim vratima i ispred crkve sv. Marka na Gornjemu gradu.

Budući da procesija prolazi gradskim prostorima kojima se kreću stanovnici i posjetitelji Zagreba, dijeleći radosti i poteškoće, ali i odgovornosti za zajednički društveni život, katolici svojim hodom nastoje očitovati svoju brižnost, unijeti dar svojih života te moliti pomoć od Boga za sve ljude u vremenu obilježenom pandemijom i posljedicama potresa.
 
Procesija nije tek zajednički hod skupine ljudi nego izražaj molitvenoga predanja, znak pouzdanja u Gospodina i pokorničkoga duha, kojim se utječemo Božjoj ljubavi, njegovoj zaštiti i pomoći po zagovoru svetih u njegovoj Crkvi. Ujedno želimo dati zadovoljštinu za grijehe koji razdiru pojedince i naš narod.
 
U procesiji ćemo nositi relikvije, među kojima su posebno znakoviti zemni ostatci svetih zaštitnika i zagovornika: sv. Roka, sv. Sebastijana i sv. Karla Boromejskog, posebno zazivanih u zaraznim bolestima i ujedno dragih svetaca vjernicima grada Zagreba, te sv. Emigdija, zaštitnika od potresa.
 
Pozivamo sve vjernike u našoj Nadbiskupiji da se molitvom u to vrijeme duhovno priključe našem molitvenom hodu, s istom nakanom da Gospodin milostivo pogleda našu Crkvu i hrvatsku domovinu, da vidi muku, oprosti grijehe i daruje radost svoje blizine.

Neka se u tome duhu o podnevu izmoli Srednji čas ili 'Anđeo Gospodnji', a zatim sljedeća molitva:
 
,,Svemogući vječni Bože,
Stvoritelju svijeta, milosrdni naš Oče,
Izvore života i svetosti,
u tvojoj su ruci temelji zemlje i srca ljudi.
U neizrecivoj si nam ljubavi darovao Spasitelja,
Gospodina Isusa Krista.
Po njegovu utjelovljenju, muci i uskrsnuću
primi naše vapaje i usliši prošnje:
čuvaj nas od strahota potresa,
oslobodi nas zaraznih bolesti
i spasi iz svih pogibli duše i tijela,
da bismo služili u radosnoj zahvalnosti Tebi,
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen."
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Josip Ninković

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr