HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.06.2011.

Kardinal Bozanić đakonima: Gradite i budite znak jedinstva, zajedno u Kristu

„Dragi đakoni, mi ne možemo svijetu konkurirati u buci, nego samo onime što je specifično naše, što čovjeku može dati samo Crkva i što je Crkva primila od svojeg utemeljitelja Isusa Krista“ – poruka je to koju je na kraju svečanosti dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi okupljenim đakonima, odgojiteljima i njihovoj rodbini i prijateljima uputio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu u ponedjeljak 6. lipnja.

Na početku svečanosti, koju je svojim pjevanjem animirao Bogoslovski oktet, okupljene je pozdravio dr. Tomislav Markić, voditelj Đakonske pastoralne godine predstavivši rad ovogodišnje Đakonske pastoralne godine. Nakon njega svoja predavanja su održali prof. Kristina Pavlović davši kao predavačica svoje viđenje Đakonske pastoralne godine, a preč. Mario Migles progovorio je o đakonskom pastoralnom praktikumu.

Diploma o postignutoj svećeničkoj spremi postiže se kada se ispune svi uvjeti iz Pravilnika đakonske pastoralne godine Zagrebačke nadbiskupije. Diplome izdaje Zagrebačka nadbiskupija, Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu. Diplome je đakonima uručio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, a ove Đakonske pastoralne godine 2010/2011. primili su ih sljedeći kandidati za svećenički red: za Zagrebačku nadbiskupiju Dragutin Gereci, Tomislav Hačko, Josip Horvat, Nikola Jurković, Mario Pavić i Ivica Šturlić.

Za Zadarsku nadbiskupiju diplome su primili časna gospoda Slavko Ivoš, Roland Jelić, Darko Marušić i Tomislav Planinić. Za Varaždinsku biskupiju diplome su primili časna gospoda Ivica Cujzek, Hrvoje Damiš i Dario Paviša. Za Sisačku biskupiju diplome su primili časna gospoda Ivan Faletar i Janko Lulić. Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda diplome su primili poštovani fra Petar Horvat, fra Marko Pustišek i fra Josip Soldo. Za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja BDM diplome su primili poštovani fra Željko Barbarić i fra Branimir Novokmet. Za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca diplomu je primio poštovani fra Zlatko Vlahek; za Hrvatsku kapucinsku provinciju sv. Leopolda Bogdana Mandića diplomu je primio poštovani fra Željko Cestar, a za Hrvatsku salezijansku provinciju sv. Ivana Bosca diplomu je primio poštovani Filip Tomić.

Nakon uručenja diploma Kardinal je petorici đakona, koji su položili završni komisijski ispit s odličnim uspjehom te izradili najbolje Dnevnike đakonskog pastoralnog praktikuma uručio dar. Nagrade su primili đakon Zagrebačke nadbiskupije Tomislav Hačko, đakon Zagrebačke nadbiskupije Josip Horvat, đakon Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Petar Horvat, đakon Varaždinske biskupije Dario Paviša i đakon Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Marko Pustišek.

U ime svih polaznika Đakonske pastoralne godine, kao predstavnik, svoju riječ je uputio časni gospodin Tomislav Hačko, đakon Zagrebačke nadbiskupije. Svoju riječ potom su uputili don Čedomil Šupraha, rektor Nadbiskupijskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru i izaslanik zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, sisački biskup mons. Vlado Košić i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Završnu pastirsku riječ uputio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Zahvalivši organizatorima, župnicima mentorima i predavačima Đakonske pastoralne godine, Kardinal se osvrnuo na netom završeni pohod Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj. Izrekao je svoje dojmove o susretima sa Svetim Ocem naglasivši svetačku osobinu Svetoga Oca koji je tijekom cijeloga programa susreta u prvi plan stavljao Krista, a on se sam povlačio u skromnost i otvorenost Božjoj prisutnosti.

„Dragi đakoni, kao svećenici bit ćete poslani ljudima, čovjeku. Ne zaboravite nikada u čije ime idete. Budite uz mlade, približavajte im Kristovu očinsku i prijateljsku ljubav. Budite jasan znak onoga u čije ime dolazite. Mladi ne žele buku, žele Kristov mir, slobodu koju im samo On može dati. Zato, ne bojte se.“

Zvonko Franc,

voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik

Foto: NPI

Ispišite stranicu: