HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.06.2011.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

slika

"Papa Benedikt XVI. osvojio srca Hrvata" i Papin poziv "Drage obitelji, budite hrabre!" uz fotografiju Svetoga Oca s jednom od obitelji koje su prinijele prikazne darove na veličanstvenoj misi 1. nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji - istaknuto je naslovnici novoga broja Glasa Koncila (s nadnevkom od 12. lipnja) koji je svojom glavninom posvećen Papinom pohodu.

Osim svih održanih govora pape Benedikta XVI. uvršteni su i govori predsjednika RH Ive Josipovića, kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa Marina Srakića, nadbiskupa Želimira Puljića, akademika Nike Zuraka te biskupa Valtera Župana.

Novinari Glasa Koncila bili su na svim susretima vjernika i Svetoga Oca, a pratili su i pretprograme te su pokušali prenijeti ne samo događanje nego i ozračja tih susreta - a sve je popraćeno brojnim kvalitetnim fotografijama. Nisu izostavljeni ni prvi komentari o Papinom pohodu, pa list tako objavljuje izjavu kardinala Bozanića, glasnogovornika Svete Stolice, o. Frederika Lombadrija, kao i svjedočanstva više sudionika susreta s Papom.

U komentaru pod naslovom "Srdačno jedinstvo s Papom" ističe se da je "Papin pohod nadmašio sva očekivanja i pobudio nove nade za boljitak i napredak Katoličke Crkve u Hrvatskoj i svih građana kao i samo Republike Hrvatske". Mladi sudionici molitvenoga bdjenja na Trgu bana Jelačića, brojne obitelji i drugi vjernici sudionici svečane mise okupljeni oko pape Benedikta XVI. "očitovali su pravo lice hrvatskoga naroda koje je inače sustavno gurano u drugi plan, prešućivano ili čak osporavano i zatirano". Očitovali su "nevjerojatno srdačno jedinstvo s Papom i sa svime onim što on u Crkvi Kristovoj i suvremenome svijetu predstavlja i što naučava" i to je "iznimno zajedništvo iste valne dužine hrvatskih katolika i sadašnjega Petrova nasljednika potvrda kršćanske i čovječne univerzalnosti koja se temelji na poštivanju dostojanstva svake ljudske osobe te ne ostavlja prostor za ikakvu isključivost, nacionalizam ili šovinizam, a što se Hrvatima, posebno katolicima, neopravdano u premalo informiranom svijetu često pripisuje. Svi oni u Hrvatskoj koji su se imalo otvorili značenju i aktualnim porukama Kristova namjesnika na zemlji doživjeli su Papin pohod kao stvarnu potvrdu i osobnog i narodnog dostojanstva i ponosa i kao melem na mnoge rane, stare i nove, izazvane nepravdama, manipulacijama, zloporabama moći i vlasti. Samo jedinstveno ozračje, koje se spontano stvaralo gdje god se Sveti Otac pojavio, afirmiralo je dobro i nadu u trajnu pobjedu dobra, rušilo stare i nove stvarne i umjetno stvorene zapreke i toplinu iz srdaca propuštalo na lica koja su umjesto česte smrknutosti zasjala ozarenošću."

Osvrćući se na papin doslovni poziv: "Ljubljena Crkvo u Hrvata, preuzmi ponizno i smjelo zadaću da budeš moralna savjest društva, 'sol zemlje' i 'svjetlo svijeta'" komentator piše: Primjer kako treba biti »svjetlo svijeta« pružio je biskup Valter Župan koji je, kao predsjednik Vijeća HBK-a za obitelj, pred Papom i veličanstvenim vjerničkim mnoštvom na hipodromu zatražio ukidanje dosadašnje prakse da manjina nameće zakone i stavove javnoga mnijenja većini i da se Hrvatska oslobodi zakona koji je pred gotovo 50 godina potpisao Jakov Blažević. Nije biskup Župan tim svojim zahtjevom pokušao nametati katoličke moralne zasade u zakonska rješenja, već je ponudio svjetlo da se u novom rješavanju pitanja regulacije pobačaja ne dogodi - kako je rekao - »da se naziva napretkom ono što vodi u smrt«."

U serijalu "Vjernici laici aktivni u Crkvi" predstavljen je Krešimir Miletić, predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti "Bl. Alojzije Stepinac", koji, uz ostalo, svjedoči da je susret s papom Benediktom XVI. "veliko ohrabrenje i blagoslov" te ističe nužnost društvenoga angažmana vjernika laika.

U rubrici "(pri)govor znanosti" prenosi se najnovije stajalište Svjetske zdravstvene organizacije o riziku za zdravlje koji stvaraju mobiteli, a pravnik piše o obiteljskoj mirovini djece.

U rubrici "Zapažanja" ističe se da je Papa došao zaliječiti rane te se uz privođenje generala Mladića donosi svjedočanstvo žena koje je on sa svojom vojskom prognao iz svojih domova. U serijalu "Katolički oblikovatelji kulture" predstavljeno je jedno od iznimno velikih imena katoličke baštine - Ljubomir Maraković, a nastavljen je feljton o svećenici uznicima u Staroj Gradiški. (gk)

Ispišite stranicu: