HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.06.2011.

Svetom Duhu u čast

 

Blagdan Duhova u Jastrebarskom je već tradicionalno proslavljen u omiljenoj kapelici Svetoga Duha u centru grada, a ove je godine program duhovskog bdijenja uoči blagdana te svete mise na duhovski ponedjeljak obogaćen poetsko-glazbenim recitalom koji je u kapeli održan u subotu, 11. lipnja 2011.

Kulturni program organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko, a kapelicu su tom prigodom ispunili brojni Jaskanci i njihovi gosti - od njih mnogi po prvi put u tom lijepom i dragom prostoru.

Jaskanska kapela Svetog Duha spominje se već 1346, kada su joj darovani posjedi u okolici Jastrebarskog. Godine 1706. već je uređena prebenda (nadarbina), a u drugoj polovini 19. stoljeća preoblikovana je i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom. Glavni oltar kapele neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole. Neogotički bočni oltar sa slikom Svete Obitelji postavljen je nakon obnove, krajem 19. stoljeća. Svetište s trostranim završetkom očuvano je iz starije građevine.

Protekla stoljeća znatno su naudila kapeli Svetoga Duha i do prije dvije godine prijetila je velika opasnost da dođe do njezinog potpunog uništenja. No, zahvaljujući dobrim ljudima, dobrotvorima i gradskom vodstvu, opasnost je izbjegnuta, postavljen je novi krov i novi žljebovi, a priprema se i daljnja, potpuna obnova.

Članovima i prijateljima Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom na čelu s glavnim organizatorima programa, Ninom Škrabeom i Franjom Kuharom, želja je bila oživjeti prekrasni prostor kapele i uoči blagdana Duhova skrenuti pažnju javnosti na ljepotu i vrijednost ove crkvice u samom središtu grada.

U programu nazvanom "Svetom Duhu u čast" sudjelovali su dramski umjetnik, prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Jaskanac Franjo Kuhar, koji je na sebi svojstven način, s puno umijeća i žara predstavio duhovne i domoljubne pjesme velikana hrvatske književnosti Nikole Šopa i Antuna Gustava Matoša. U glazbenom dijelu nastupile su vrsne izvođačice, profesorice Glazbene škole Jastrebarsko Iva Barač na violini te Danijela Klarić Mimica na flauti, a izvele su skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Béle Bartóka. Za odličnu rasvjetu pobrinuo se kazališni i televizijski svjetlosni stručnjak Ivica Batušić.

Nakon umjetničkog programa u kapeli Svetoga Duha nastavilo se duhovsko bdjenje s klanjanjem i svetom misom koju je predvodio jaskanski župnik i dekan jastrebarskog dekanata Stjepan Rožanković.

Klementina Škrabe

Ispišite stranicu: