HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.06.2011.

Kardinal Bozanić: Papa nam je ostavio puno znakova svoje blizine i ljubavi

Pohod pape Benedikta XVI. uistinu je veliki događaj za Crkvu u Hrvatskoj, za čitav hrvatski narod i za hrvatsku državu, izjavio je nakon apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. u ponedjeljak 6. lipnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

"Ono što sam osjetio dok je Papa prolazio ulicama našega grada i ono što sad dolazi do mene zahvale su pune pozitivnih dojmova", rekao je kardinal.

"Papa je donio sunce, svjetlo. Kad je Papa stupio na hrvatsko tlo sunce je zasjalo. Kad je odlazio, nakon svega što je bilo lijepo, pala je kiša kao da zalijeva da ono što je Papa posijao urodi plodom", istaknuo je kardinal te podsjetio kako se u trenutku kad je Papa počeo ulaziti u zrakoplov ponovo na nebu pojavilo sunce. U pozdravu na odlasku, Papa je kardinalu Bozaniću rekao: "Neka sunce Božje ostane u Hrvatskoj".

Kardinal je rekao kako nam je Papa ostavio poruke koje trebamo iščitavati i provesti u život. "Papa nam je ostavio puno znakova, gesta svoje blizine i ljubavi prema nama. Posebno me se dojmilo kad je Papa htio da se zaustavi papamobil i uzeo u ruke dijete. Dok je dijete vraćao ocu, ne samo da su plakali otac i majka, nego i mnogi koji su bili u blizini. Oni su bili dirnuti tom gestom koja se nije dogodila samo jednom, nego desetak puta u ta dva dana. Tako je Papa na neki način pokazao da nam je blizu, da nas poštuje. Papa je došao k nama da nas podrži u dobru i on je to dobro istaknuo. On je rekao - vi možete, vi ste pozvani da u svojoj domovini Hrvatskoj svjedočite za evanđelje, i ne samo u Hrvatskoj, nego i šire", istaknuo je kardinal.

Osvrćući se na pojedine programe posjeta, kardinal je istaknuo kako je teško reći gdje je bilo najveće oduševljenje, no svakako valja istaknuti da su mladi ostavili poseban pečat. Papu je zadivilo da su mladi ispunili cijeli Trg, ulice koje prilaze trgu i trg ispred katedrale. Oni su tijekom bdjenja molili, klečali i neko vrijeme bili u tišini tako da se u tim trenucima mogao čuti pjev ptica. To je dalo poseban pečat čitavom Papinu pohodu. Naš središnji zagrebački trg postao je tog trenutka jedna velika katedrala. Prvi puta se to dogodilo, rekao je kardinal, poručivši da će te trenutke Zagrepčani i cijela Hrvatska nositi u sjećanju.

Na komentar novinara kako je Papa pri dolasku djelovao pomalo umorno i ozbiljno, no već popodne u HNK, a posebno navečer bio je nasmiješen, kardinal Bozanić dodao je kako je Papa nakon dvodnevnog pohoda izgledao vedar, gotovo odmoren nakon toliko rada. Rekao je: "Zahvaljujem i vama, jer došao sam vas utvrditi u vjeri, ali u Crkvi je to tako da mi jedni druge utvrđujemo. I ja sam puno primio od ovog naroda koji me je otvorena srca primio".

Kardinal je u duhu gesla Papina pohoda "Zajedno u Kristu" istaknuo kako je zajedništvo nešto što je duboko crkveno, jer Crkva jest zajedništvo, u prvom redu zajedništvo čovjeka s Bogom kao i međusobno zajedništvo onih koji vjeruju u Krista.

"To što smo živjeli, to zajedništvo trebamo prenijeti u prvom redu u naše obitelji, šire zajednice, u župe, u Crkvu, kao i na nacionalnom planu. Previše ima podjele, moramo se svi jedni drugima približiti i tražiti ono što je zajedničko, što služi zajedničkom dobru", poručio je zagrebački nadbiskup. (GK)

Foto: FaH/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

 

Ispišite stranicu: