HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.12.2016.

Završetak Jubileja 800. obljetnice Reda u Hrvatskoj dominikanskoj provincijiSvečanim euharistijskim slavljem koje je 11. prosinca u samostansko-župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici s početkom u 10 sati predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, na razini Hrvatske dominikanske provincije proslavljen je službeni završetak Jubileja 800. obljetnice osnutka Reda propovjednika, odnosno dominikanskoga reda.
 
S kardinalom Bozanićem suslavili su sa fr. Slavko Slišković - provincijal, fr. Zvonko Džankić - prior samostana, fra Jure Šarčević - kapucinski provincijal i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, mons. Lovro Cindori - član Svećeničkoga bratstva sv. Dominika, braća dominikanci i drugi svećenici.

Za oltarom su služili trajni đakon Miljenko Bošnjak i dominikanski bogoslovi, a na misi su sudjelovale časne sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara kao i članovi dominikanskih laičkih bratstava. Pjevao je mješoviti župni zbor potpomognut dominikanskim bogoslovima pod ravnanjem prof. Sandre Gucić i dječji zbor „Kažotići“, pod ravnanjem Jasenke Nikšić.
 
Prije početka misnoga slavlja, sve prisutne je pozdravio Provincijal, podsjetivši kako je Papa Honorije III. 22. prosinca 1216. godine potvrdio Red propovjednika, koji je po svome utemeljitelju sv. Dominiku popularno nazvan dominikanskim redom te koji od 7. studenoga 2015. pa do 21. siječnja 2017. na svjetskoj razini slavi Jubilej svoje osamstote obljetnice. Na razini Hrvatske dominikanske provincije slavlje je započelo 8. studenoga 2015., a danas svečano završava. „Tijekom protekle godine raznim smo duhovnim, znanstvenim i kulturnim programima u kojima je sudjelovala čitava dominikanska obitelj: braća, sestre, članovi svećeničkih i laičkih bratstava kao i pokreta mladih, obilježili ovu veliku obljetnicu.“, rekao je fr. Slišković i dodao: „Danas u glavnom hrvatskom gradu, u crkvi bi. Augustina Kažotića - dominikanca te zagrebačkog i lucerskog biskupa, koji je u svojoj osobi povezao sjever i jug naše domovine, kao i Hrvatsku i Europu, svečano završavamo Jubilej.
 
Radujem se što ćemo posredstvom radija i televizije također ostvariti molitveno jedinstvo nas ovdje sabranih s vjernicima iz svih hrvatskih krajeva i dijaspore. Sve vas, drage sestre i braćo, srdačno pozdravljam. Pozdravljam fra Juru Sarčevića, predsjednika Hrvatske redovničke konferencije koji je s nama u ime svih redovničkih zajednica Hrvatske. Poseban pozdrav upućujem zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću. Uzoriti, hvala Vam što ste došli zajedno s nama zahvaliti Gospodinu za dosadašnjih 800 godina dominikanskoga reda“.
 
U svojoj homiliji kardinal Bozanić je najprije podsjetio kako vjernički doživljaj došašća u našem Gradu, a i šire u Hrvatskoj, posebno karakteriziraju mise zornice na kojima se svakog jutra u velikom broju okupljaju katolički vjernici da bi se što bolje pripravili na slavlje Božića. U ovom je velika poruka došašća: Bog dolazi k čovjeku, Bog čovjeka pohađa, Bog traži čovjeka. U odnosu Boga i čovjeka, Božja inicijativa je prva na djelu. Bog dolazi jer nas ljubi i želi nas spasiti. Ako u svojoj tjeskobi prepoznajemo Božju zaokupljenost nama, onda smo na putu da se otvorimo Bogu koji uvijek prvi dolazi čovjeku ususret.

Draga braćo i sestre, to je naš Bog. Ta nas spoznaja ispunja utjehom, nadom i vjerničkom sigurnošću.


 
Zatim je podsjetio kako smo se danas u ovoj crkvi blaženog Augustina Kažotića, dominikanca i zagrebačkog biskupa, sabrali da zahvalimo Bogu za 800 godina dominikanskog reda. Kao prvi zadatak dominikanskog reda sveti je Utemeljitelj naznačio propovijedanje Božje riječi.

Lijepa je podudarnost što je prošlog petka, 9. prosinca, započelo Prvo zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, upravo na dan na koji je 1303. godine papa Benedikt XI. imenovao dominikanca Augustina Kažotića zagrebačkim biskupom. Blaženi Augustin Kažotić je kao zagrebački biskup održao više sinoda. Ovo pak zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije održano je na temu Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije, na kojem je poseban naglasak stavljen na Riječ Božju, istaknuo je Kardinal.
 
Svraćajući pozornost na proroka - Ivana Krstitelja, o kojemu govori današnji evanđeoski ulomak, naglasio je kako mu prorokovanje nije donijelo položaj, utjecaj i standard. Skupo ga je stajalo, ali je ostao neslomljiv i nepokolebljiv. Ne osjećamo li da nam Crkva danas daje za Ivanovu postojanost i ustrajnost, kao i strpljivost o kojoj govori sveti Jakov u drugom misnom čitanju?! Vjernik je uvijek u strpljivom iščekivanju svakidašnjeg Gospodinova dolaska k nama. Potaknuo je na osobito promišljanje o Božjoj vjernosti i velikodušnosti na nedjelju koju obilježavamo kao nedjelju Caritasa.
 
Osvrćući se na jubilej Reda propovjednika upozorio je kako on svim članovima dominikanske obitelji, ali i čitavoj Crkvi govori o središnjosti Riječi Božje u životu Crkve. „Svaka dominikanska zajednica treba postati mjesto gdje Božja riječ privlači one koji traže svjetlo života u tišini i okrilju liturgijske molitve. Zajednica molitve svjedoči Riječ Božju i ondje gdje je navještaj Evanđelja otežan, gdje se ono odbija o zid nezainteresiranosti ili zasićenja, gdje riječ više ne prolazi, tu je zajednica koja moli ona koja privlači“. Podsjetio je također kako je dominikanski red nastao i stasao u Marijinu okrilju.


 
Pobožnost prema Presvetoj Bogorodici Mariji u samim je temeljima Reda. „Čestitajući svim dominikancima i dominikankama ovaj Jubilej Reda koji se u općoj Crkvi povezao sa Svetom godinom Izvanrednog Jubileja milosrđa želim i molim za njih da budu i uvijek ostanu neumorni navjestitelji i svjedoci Božjega milosrđa, koje je tako potrebno čovjeku današnjice. Neka ih u tome prati zagovor Presvete Bogorodica Marije, blaženih pastira Crkve zagrebačke: Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca te blažene djevice Ozane Kotorske“, rekao na kraju propovijedi kardinal Josip Bozanić.
 
Nakon mise u bratskom zajedništvu raznih grana dominikanske obitelji provincijal Slišković je svima koji su sudjelovali u slavlju Jubijela tijekom prethodne godine zahvalio na iskazanoj volji, uloženom trudu i pokazanoj kreativnosti, a kardinalu Bozaniću uručio na dar sliku akademskog slikara Vladimira Meglića „Put u Emaus“.
Izvor: dominikanci.hr
Podijelite na: