HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.11.2011.

Započeo međunarodni znanstveni simpozij „Filozofija Ruđera Josipa Boškovića"

 

U godini u kojoj se obilježava 300. obljetnica rođenja Ruđera Boškovića, Filozofski fakultet Družbe Isusove, Institut za filozofiju u Zagrebu, Hrvatski studiji i Papinsko sveučilište Gregoriana priredili su međunarodni znanstveni simpozij „Filozofija Ruđera Josipa Boškovića". Simpozij je svečano otvoren u petak, 4. studenoga na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu u nazočnosti predavača iz zemlje i inozemstva, studenata FFDI, zagrebačkog pomoćnog biskupa Valentina Pozaića, izaslanika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željka Tanjića.

U pozdravnoj riječi, dekan FFDI dr. Ivan Šestak istaknuo je kako se tim međunarodnim simpozijem fakultet, kao institucija koju vode isusovci želi prisjetiti sjajnoga člana Reda koji je ostavio dubok trag na brojnim područjima ljudskoga zvanja o čemu svjedoče mnogobrojni znanstveni skupovi koji s raznih gledišta približavanju njegov lik. Ističući suorganizatore skupa, nije krio ponos što je simpozij realiziran u suradnji s Papinskim sveučilištem Gregoriana. Posebno je zahvalio predavačima koji su se dali izazvati mišlju Ruđera Boškovića te će pod još neistraženim vidikom izložiti predavanja na skupu.

Predsjednik Organizacijskog odbora i voditelj Instituta za filozofiju dr. Ivica Martinović podsjetio je na pedesetogodišnje djelovanje Instituta na proučavanju hrvatske filozofske baštine. U tom smislu važnim je istaknuo da su ove tri hrvatske ustanove organizirale simpozij.

Pozdravnu riječ uputio je i pročelnik Odjela za filozofiju Hrvatskih studija dr. sc. Josip Talanga. Otvarajući simpozij, biskup Pozaić istaknuo je kako mu je drago što može u ime zagrebačkog nadbiskupa pozdraviti skup u čast i spomen Ruđera Boškovića, Hrvata, isusovca, jednoga od najsmjelijih umova što ga je čovječanstvo dalo. Čestitao je predavačima i svim koji su doprinijeli da se simpozij ostvari, kao i svima koji su se odazvali kao slušači. Podsjetio je kako je 1986. godine organiziran simpozij o 200. obljetnici Boškovićeve smrti.

Misao vodilja u izboru predavača bila je 'neka budu mlađi znanstvenici kako bi oni mogli prenositi istinu o Ruđeru na kasnije naraštaje'. To se i obistinilo, a neki od tadašnjih mladih znanstvenika nastupili su na proslavi u dvorani Lisinski u svibnju ove godine, a neki su i danas ovdje, rekao je biskup Pozaić.

Na otvorenju je najavljeno kako će se na Papinskom sveučilištu Gregoriana, sljedniku nekadašnjeg isusovačkog kolegija na kojem je Bošković trideset godina predavao matematiku, u subotu, 10. prosinca održati „Boškovićev dan". Proslava će se zaključili misnim slavljem koje će u bazilici Sv. Ignacija predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U toj prigodi će na Gregoriani Družba Isusova i Republika Hrvatska postaviti spomen-ploču. (IKA)

Podijelite na: