HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.10.2018.

Za zaboravljene građane na zaboravljenom grobljuŽupa sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu pozvala je župljane i građane grada Zagreba na molitvu za sve pokojne sugrađane koji su prepušteni zaboravu i kojih se više nitko ne spominje te je u kapeli sv. Jurja, u Jurjevskoj ulici, misno slavlje u subotu 20. listopada predvodio mons. Nedjeljko Pintarić, supsidijar u župi sv. Marka, u koncelebraciji sa župnikom Vladimirom Magićem.

Pozvavši nazočne da u molitvenom spomenu za pokojne također i razmišljaju o vjeri Crkve o vječnom i osobnom životu, mons. Pintarić je podsjetio da je čovjek današnjice često toliko zauzet zemaljskim stvarima da mu promakne važnost gledanja života u svjetlu Božje objave i vjerovanja da je Bog jedini i glavni protagonist povijesti i ljudskog vjerničkog života. Stoga je ukazao na kršćansku nadu, čiji se temelj nalazi u Isusovom stavu o smrti, rekavši da je i Isus bio duboko potresen pred grobom prijatelja Lazara i zaplakao, ali je Lazarovoj sestri Marti izrekao svoju vjeru, postavivši joj pitanje o tome vjeruje li da je on uskrsnuće i život te izrekao nadu pravog gledanja u smrt - jer tko u njega vjeruje, ako i umre, živjet će i neće umrijeti nikada. Vjerovati i nadati se Kristovom obećanju možemo tada kada svoj život obogaćujemo djelima ljubavi i dobrote, žrtvujući se za one koje Isus naziva „najmanjima“,  ali takvih je kraljevstvo nebesko, podsjetio je mons. Pintarić.Na završetku misnoga slavlja nazočnima se obratio i župnik Magić podsjetivši da je taj čin molitve naš „karitas“ prema svima onima koji su zaboravljeni a davno su bili pokopani na tom zagrebačkom groblju. Suočavamo se u pastoralnom radu sve više s praksom da su sprovodi sve malobrojniji i da se gubi osjećaj za kršćansku sućut i molitvu te da se zna dogoditi da na misu zadušnicu nakon oproštaja ili ukopa na groblju čak i nitko ne dođe, rekao je župnik Magić, istaknuvši da će se u crkvi sv. Jurja, koja je i nedavno potpuno obnovljena, slaviti misa za sve zaboravljene sugrađane svakoga mjeseca od Jurjeva do studenoga te je najavio da će sljedeće okupljanje biti u subotu 24. studenoga u 12 sati.

O povijesti Jurjevskog groblja u Zagrebu, koje je bilo u upotrebi od 17. do 19. stoljeća, a danas je pretvoreno u gradski park – Perivoj srpanjskih žrtava, nazočnima je govorila dr. sc. Petra Rajić Šikanjić, znanstvena savjetnica Instituta za antropologiju u Zagrebu. Podsjetila je da s obzirom na javno mnijenje mali broj sugrađana, pa i često znanstvene javnosti, zna o prošlosti i značenju starih gradskih groblja, a koja su važan dio  zagrebačke kulture, baštine te gradske i nacionalne povijesti. Groblje se prvi put spominje tek 1622. godine, iako se kapela sv. Jurja oko kojeg je bilo smješteno spominje već u 14. stoljeću.Tijekom 17. i 18. stoljeća o groblju ima relativno malo podataka. Godine 1824., zbog manjka prostora, započelo je proširenje groblja i obnova kapelice. U početku su se na groblju pokapali siromašni građani, no krajem 18. stoljeća ono postaje jedno od glavnih zagrebačkih grobalja. Kako su se tada na njemu pokapali bogati i utjecajni građani, političari, trgovci i članovi plemstva, nazivalo se „Nobel Friedhof“. Na groblju su pokopani i mnogi važni članovi Ilirskog pokreta (Ljudevit Gaj, Stanko Vraz, Vjekoslav Babukić, Fran Kurelac i Dragutin Seljan), ali i "srpanjske žrtve", prve žrtve koje su poginule zbog nacionalnog interesa 28. srpnja 1845. godine.

Otvaranjem središnjeg zagrebačkog groblja Mirogoj, 1876. godine, Jurjevsko je groblje zatvoreno, a kosturni ostaci pokojnika i dio spomenika preneseni su na Mirogoj. Tada je groblje pretvoreno u gradski park – Perivoj srpanjskih žrtava. Jurjevsko groblje je važan svjedok lokalne povijest i kulture, svjedok razvoja grada, ali i pokazatelj njegova ekonomskog, socijalnog, političkog i religijskog života, rekla je dr. Rajić Šikanjić, navevši da je danas manji dio spomenika ostavljen u parku kao spomen na nekadašnje groblje, kao i da je načinjeno nekoliko urbanističkih i arhitektonskih rješenja za njegovo uređenje, ali nijedan projekt nije do kraja proveden.

Park je danas šetalište slučajnih prolaznika i sasvim je zaboravljena njegova prijašnja funkcija i povijesna važnost, kazala je dr. Rajić Šikanjić, nadodavši da postoji inicijativa da se izradi projekt o većoj vidljivosti i prepoznatljivosti Jurjevskog groblja u prostoru grada te aktiviraju njegovi potencijali u turističkoj promociji. Jedan od ciljeva projekta je prikupiti izvore o povijesnom razvoju i arhitekturi groblja kao i identificirati pokojnike koji su tamo bili sahranjeni, posebice kroz župne knjige župe sv. Marka, znanstveno ih obraditi a rezultate prezentirati stručnoj zajednici, ali i široj publici, zaključila je dr. Rajić Šikanjić. (N.P.)
Ispišite stranicu: