HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2022.

Višestoljetna vjernost grada Zagreba Bezgrešnoj

Knjižnice su mjesta koja u sebi skrivaju i otkrivaju mnoge vrijedne stvari. Tako se u njima, baš poput Blažene Djevice Marije, pohranjuju razni događaji o kojima možemo prebirati u svome srcu (usp. Lk 2,19).

Neke od najvrjednijih blaga našega naroda čuva i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u čijoj digitalnoj zbirci se nalazi i jedna zanimljiva razglednica iz 1862. godine.

Slaveći svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zgodno se prisjetiti ovog trenutka od prije točno 160 godina kada je Trg sv. Marka krasio pil na čijem vrhu se nalazio pozlaćeni prikaz Bezgrešne, a bio je smješten ispred južnog portala župne crkve sv. Marka.

Taj pil, kako čitamo u povijesnim izvorima, dao je podignuti tadašnji gradski senator Ivan Hyacintha 1740. godine. U njegovu podnožju nalazili su se još kipovi sv. Josipa, sv. Ivana Nepomuka, sv. Ivana evanđelista i sv. Ivana Krstitelja, ali i prikazi grbova Hrvatske, Slavonije, Dalmacije i Zagreba. Pil je izradio Claudio Kautz, a na Trgu sv. Marka nalazio se do 1869. godine kada je srušen kako bi se mogla izraditi fontana prigodom posjeta cara Franje Josipa Zagrebu. Još se i danas jasno može vidjeti mjesto gdje se pil nalazio.

Izrada fontane prigodom careva posjeta Zagrebu nije bio jedini razlog zašto je ovaj pil srušen jer se u nekim povijesnim izvorima može naći i podatak kako je 1864. godine odlučeno da se zbog dotrajalosti pila izradi novi i veći, a za izradu je bio zadužen kipar Anton Dominik Fernkorn koji ga je napravio tijekom sljedeće godine, ali zbog svoje veličine nije više mogao biti postavljen na Trg sv. Marka.Stoga je prije 140 godina, 1882. godine ovaj pil postavljen i uklopljen u fontanu ispred zagrebačke katedrale. No za razliku od gornjogradskog, ovaj pil više ne krase kipovi svetaca već kipovi četiri anđela koji simboliziraju četiri kreposti: vjeru, nadu, čistoću i poniznost.vlč. Tomislav Hačko
FOTO: Digitalna zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
TUZN 
Podijelite na: