HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.10.2011.

Varaždin: Predstavljeni zaključci 43. zasjedanja HBK

 

Na završetku 43. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, koje se od utorka 18. listopada održavalo u Varaždinu, održana je u četvrtak 20. listopada konferencija za novinare na kojoj su govorili riječki nadbiskup Ivan Devčić, varaždinski biskup Josip Mrzljak i sisački biskup Vlado Košić. Biskupi su izvijestili o temama o kojima je bilo govora tijekom trodnevnog zasjedanja u Varaždinu, a predstavljeno je i priopćenje biskupa HBK-a vezano uz "slučaj Dajla".

Nadbiskup Devčić uvodno je uputio zahvalnost uime cijelog hrvatskog episkopata Varaždinskoj biskupiji, njezinom biskupu i njegovim suradnicima na gostoljubivosti i organizaciji susreta u Varaždinu, tijekom kojeg su, zahvaljujući misnom slavlju u katedrali, imali susret i s vjernicima i svećenicima mjesne Crkve. Upoznao je s glavnim temama o kojima je bilo riječi na zasjedanju, a koje su danas na planu opće Crkve vrlo aktualne, kao što je nova evangelizacija.

Biskupi su na zasjedanju raspravljali i o određenim poteškoćama koje se javljaju na terenu kod slavljenja misa pa je potrebna bolja pastoralno-pravna regulativa na tom području. Bilo je riječi o ovogodišnjem pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, njegovim susretima s vjernicima i teološko-pastoralnim naglascima poruka koje je uputio. Na zasjedanju je prihvaćen dokument HBK "Pastoralne smjernice za apostolat vjernika laika u Crkvi i u društvu u Hrvatskoj", na kojem se radilo dulje vrijeme.

Podnesena su izvješća o radu vijeća i komisija u pojedinim područjima, a dane su i smjernice za Sinodu biskupa. Bilo je riječi i o situaciji koja je nastala vezana uz "slučaj Dajla", rekao je nadbiskup Devčić te predstavio priopćenje hrvatskih biskupa o toj temi.

Biskup Mrzljak osvrnuo se na ostale teme o kojima je bilo riječi, kao što su rad Hrvatskog Caritasa, te važna djelovanja Crkve na misijskom i katehetskom području, te na području pastorala obitelji, duhovnih zvanja, mladih, Roma, zatvorenika, pomoraca, turista i drugih skupina vjernika. Biskup Košić izvijestio je o predstojećim susretima koji su značajni za život Crkve u Hrvatskoj, kao što su 5. hrvatski socijalni tjedan i međureligijski molitveni susret 27. listopada u zagrebačkoj crkvi Sv. Franje na Kaptolu, a najavio je i kako će Sisačka biskupija i grad Sisak biti domaćin idućeg Susreta hrvatske katoličke mladeži 5. i 6. svibnja 2012. godine.

Na kraju su biskupi odgovarali na pitanja novinara. Odgovarajući na pitanje o "slučaju Dajla", nadbiskup Devčić rekao je kako su hrvatski biskupi smatrali da je potrebno o tim događajima izraziti svoje stajalište zajedničkim priopćenjem u kojem se navodi i to da je Sveti Otac 8. listopada primio predstavnike HBK-a koji su ga izvijestili o stanju koje je u Crkvi izazvao "slučaj Dajla".

Budući da je jedna od tema zasjedanja bila i poruka biskupa HBK-a prigodom izbora zastupnika u Hrvatski sabor, nadbiskup Devčić rekao je da će hrvatski biskupi i za ove izbore pravovremeno uputiti poruku vjernicima. Istaknuo je da se hrvatski biskupi ne žele svrstavati ni uz jednu političku stranku, te dodao da je njima stranka hrvatski narod uz želju za napretkom i prosperitetom hrvatskog naroda i države. (IKA)

Ispišite stranicu: