HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.11.2013.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Cijeli je novi broj Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 24. studenoga, očekivano prožet nastupajućim referendumom o zaštiti braka. Na naslovnici je objavljena izjava predstavnika vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj sažeta u jasnome pozivu: "Pozivamo sve vjernike naših zajednica katolike, pravoslavce, protestante, židove, muslimane i druge, da u nedjelju 1. prosinca 2013. iziđu na referendum i svojim glasom osiguraju ustavnu zaštitu braka, budući da je brak kao zajednica žene i muškarca najbolje mjesto za primanje i podizanje djece i osnova obitelji koja je temeljna jedinica svakoga društva".

I biskupi Hrvatske biskupske konferencije u svom priopćenju pozivaju vjernike da odgovore "za" podsjećajući na razloge: "To je u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te s tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda i većine drugih hrvatskih građana".

U istom je duhu govorio i kardinal Josip Bozanić tijekom posvete župne crkve u zagrebačkome naselju Sopou: "Svatko je od nas slobodan, ali kao vjernici pozvani smo zbog sebe, kao i zbog naše hrvatske budućnosti, odazvati se na referendum i dati glas za istinu o braku, čime nikoga ne isključujemo, nego samo potvrđujemo naravnu istinu koja je potvrđena i riječju Božjom u Bibliji".

Na izjave se nadovezuje komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića: "Zaštita braka nikoga ne ugrožava", u kojemu se osvrće na gotovo nevjerojatno netrpeljivu protureferendumsku kampanju u javnosti: "Za vjernike i za sve ljude dobre volje važno je da ne podlegnu iznimno agresivnoj i sustavnoj medijskoj kampanji i svrstavanjima pojedinih javnih osoba, uključujući i najodgovornije političare. Ta kampanja služi se neistinama, konstrukcijama i zastrašivanjima pa je važno istaknuti da sustavna zaštita pojma brak ni na koji način ne ugrožava ikojeg čovjeka: njegova prava, slobodu i način življenja".

O neviđenoj količini mržnje protiv vrednote braka i nositeljima inicijative "U ime obitelji" u tiskanim medijima s konkretnim, gotovo nevjerojatnim primjerima, koji podsjećaju na neka protekla vremena u jednoj europskoj zemlji, za koja se mislilo da više nikada neće imati mjesta u samostalnoj hrvatskoj državi, govori tekst: "Novi val totalitarnog ponašanja".

Novi broj Glasa Koncila donosi i otvoreno pismo dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Tončija Matulića papi Franji, u kojemu razobličuje "đavolsku prevrtljivost" u otvorenome pismu tridesetak građanskih udruga iz Hrvatske, koje su poslale nešto ranije Papi. Vrijedno je promišljanje o prostornome planiranju u Hrvatskoj, koje treba biti nacionalni interes, stalnoga sudskog vještaka za graditeljstvo mr. Vladimira Krtalića. Među nizom osvrta na društveno aktualne teme, kojima doista obiluje novi broj Glasa Koncila, je i javno promišljanje dekana triju katoličkih bogoslovnih fakulteta u Hrvatskoj: dr. Tončija Matulića iz Zagreba, dr. Ante Mateljana iz Splita i dr. Pere Aračića iz Đakova o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, sažeto u naslovu: "Strategija zanemaruje vrednote odgoja" i zaključku: "Strategija bi trebala ponuditi jasan institucionalni okvir za partnerski i otvoreni dijalog odgojno-obrazovnih institucija i roditelja te se tako distancirati od predrasude da roditelji 'ne znaju', da su 'zaostali', jer im se time vrijeđa ustavno pravo na odlučivanje o odgoju djece."

Sa zanimanjem će čitatelji pročitati i članak: "Zar i Ministarstvo branitelja štiti zločine?". Pod vodstvom Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja i groblja poslijeratnog razdoblja, koje djeluje u sklopu spomenutog ministarstva, pod velom tajne i pratnjom policije na području Tupale u župi Sinac bagerom su iskopane kosti žrtava komunističkih zločina i prenesene na groblje u Otočcu pod bilješkom NN, unatoč križeva s imenima i prezimenima žrtva.

"Vjera naših dana" govori o ateistima, agnosticima i skepticima, "Reportaža" o prigradskoj zagrebačkoj župi Botinec, "Povijesni feljton" o zatočenicima jasenovačkog logora - žrtvama savezničkih bombardiranja, a rubrika "Drugačiji su među nama" o Heleni Čuturi i njezinoj nesebičnoj skrbi o nećaku Lojzeku, koji ima oštećenje mozga. (IKA)Ispišite stranicu: