U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

1.12.2011.

slika

Glas Koncila od 4. prosinca za nedjelju, kad se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori, u komentaru donosi analizu o važnosti tih izbora, unatoč medijskog propagiranja apsolutnog pobjednika, s obzirom na "aktualni međunarodni kontekst", zatim na "hrvatski nacionalni i društveni kontekst, ali također stvarnu kvalitetu i potencijale pojedinih, osobito vodećih političkih stranka i svih njihovih pripadnika". Premda bi se pogrešno moglo misliti da je završetak pristupnih pregovora s EU najvažnija okolnost, ipak kao bitna zadaća budućih nositelje vlasti "ostaje ozdravljenje svih područja društvenoga života i postavljanje gospodarstva i društvenih odnosa na vlastite zdrave noge".

S obzirom na hrvatski nacionalni i društveni kontekst u tekstu komentara se ističe: "Nakon svih golemih, drskih, izdajničkih čerupanja koja je preživjela, sadašnja Hrvatska još uvijek ima golemih potencijala za ozdravljenje, za uspostavu gospodarstva u kojem nitko tko želi raditi ne treba biti bez posla, no to se ne može ostvariti bez vlasti koje to postavljaju kao glavni cilj svoga djelovanja poštujući i sve međunarodne obveze."

Ocjenjujući izbore iznimno važnima komentator ističe: "Građani s pravom glasa, a osobito katolički vjernici, ako žele barem u najmanjoj mjeri ostvariti Isusovu zapovijed o ljubavi prema bližnjemu, moraju sudjelovati na izborima, moraju dati svoj glas, i pri tome postupati odgovorno poznajući namještaljku hrvatskoga izbornoga sustava po kojem glas onima koji ne prijeđu izbor ni prag, tj. koji ne dobiju barem pet posto glasova birača izišlih u jednoj izbornoj jedinici, pretežno pripada onima koji već imaju najviše glasova."

Novi broj lista je posvetio naslovnicu I. Danima otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u povodu 150. obljetnice utemeljenja po biskupu Strossmayeru. Na naslovnici se posebno ističu riječi sadašnjega predsjednika HAZU-a akademika Zvonka Kusića: "Današnja generacija u Akademiji ima obvezu uključiti se u rješavanje aktualnih društvenih pitanja kao što su to činili njezini prethodnici koji su bili vizionari za svoje doba i znatno su pridonijeli rješavanju važnih nacionalnih pitanja, u prvom redu stvaranju kulturnoga identiteta i identiteta nacije."

Pomorce i ribare u povodu Dana pomoraca i blagdana sv. Nikole mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski i predsjednik Odbora HBK-a za pastoral pomoraca, podsjeća na iznimnu važnost obitelji te uz ostalo ističe: "Obitelj je na moru života ono čvrsto mjesto gdje čovjek nalazi sigurnost i mir. Čvrsto mjesto, ali danas jako ugroženo, stoga i potrebno zagovora i pomoći odozgo. Poznato je pak da su obitelji pomoraca i ribara, zbog duge odsutnosti muža i oca, još u većim poteškoćama: često je ugroženo kako njihovo obiteljsko zajedništvo tako i odgoj djece jer je za zdrav afektivni i svaki drugi rast i razvoj mladih, nužna i očeva i majčina blizina."

U intervjuu prof. dr. Zoran Grgić iz Zavoda za menadžment i ruralno poduzetništvo Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, progovara o (ne)pripremljenosti hrvatskih poljoprivrednika za ulazak Hrvatske u EU, o tome što očekuje poljoprivrednike u EU-u te o legalizaciji poljoprivrednih objekata. Dr. Grgić je uz ostalo istaknuo: "Sveukupno po sektorima bilježi se stagnacija poljoprivredne proizvodnje, ali mi moramo zaboraviti na razmišljanje kako trebamo proizvoditi baš sve i potpuno dovoljno za samodostatnost. Trebamo poticati proizvodnju onih proizvoda s kojima smo konkurentni, pa proizvoditi i više nego su nam potrebe, ako smo u stanju biti konkurentni s tim proizvodom na tržištu Europske Unije."

Reporter Glasa Koncila Vlado Čutura pohodio je župu Otok kod Sinja, poznatu kao rasadište duhovnih zvanja, osobito ženskih redovničkih, te piše o osobitoj pastoralnoj skrbi za bolesne kao i o društveno-ekonomskim prilikama toga područja u Cetinskoj krajini.

Pod naslovom "Mladi kršćanin mora imati stav" mladi progovaraju u svojoj rubrici o testiranju vlastitih stavova, pronalaženju argumenata, rješenja i prilika koje oblikuju i u konačnici definiraju životne putove, a donose i primjere ljudi koji nisu podlegli svome "blagoutroblju i dubokim zakonima crijeva, probave i udobnosti", ne svojom silom i snagom već milošću Božjom. (gk)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr