HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.11.2011.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

slika

»Potrebna je institucija za očuvanje općega dobra« – naslovni je prilog najnovijega Glasa Koncila (s nadnevkom nedjelje 13. studenoga) u kojem ekonomski stručnjak Domagoj Sajter kritički progovara o aktualnim razmjerima svjetske financijske krize, osobito duboke krize eurozone i Europske Unije, a povodom objavljivanja vatikanskog dokumenta Papinskoga vijeća Iustitia et pax »Za reformu međunarodnog financijskog i monetarnog sustava iz aspekta otvorenog autoriteta s univerzalnom kompetencijom«.

Riječ je o prijedlogu stvaranja institucije čiji bi primarni cilj bio očuvanje općeg dobra. S tim u vezi Sajter piše: »Ukoliko se svjetski financijski sustav ne zauzda, pitanje je vremena kada će ga dokrajčiti neka nova, konačna kriza, osobito imajući u vidu rastuću nestabilnost kineskoga bankarskog sustava. U društvu koje je sposobno u relativno kratkom roku mobilizirati tisuću milijarda eura (a i više, ako bude potrebno) za spas financijskih institucija, a nije sposobno učiniti kulturnu i moralnu refleksiju nad sutrašnjicom, svi su pozvani ne odustati od visokih ciljeva i graditi smislenu budućnost za nadolazeće generacije. Doista, svijet čezne za stabilnošću, za autoritetom koji bi ulijevao povjerenje u sigurnu sutrašnjicu i održivi mir.«

U uvodniku lista Ivan Miklenić podcrtava da je upravo sadašnji povijesni trenutak u Hrvatskoj, obilježen privođenjem prve osobe osumnjičene za komunističke zločine, 65 godina nakon počinjenja zločina i tek u 21. godini hrvatske samostalnosti, iznimno povoljna prilika da se ljevica javnosti predstavi kao ona koja poštuje načelo da svaki zločin treba biti kažnjen i da joj je stvarno stalo do općega dobra hrvatskog naroda. Dobivši tu jedinstvenu priliku da očituje svoju humanističku, demokratsku i hrvatsku svijest, ljevici ne bi trebalo biti teško distancirati se od nečuvenoga farizeizma i nevjerojatnih sentimentalnih manipulacija, kao i svjesno plasiranih konstrukcija namjesto vjernih interpretacija onoga što se događa, smatra Miklenić te između mnogih pitanja postavlja i ovo: »Zar bi trebalo biti teško distancirati se npr. od podvale da je riječ o osumnjičenosti po tzv. zapovjednoj odgovornosti (kao što su osumnjičeni i nepravomoćno osuđeni hrvatski generali u Hagu, a kojima nitko nikad nije ni stavio na teret da su direktno zločin zapovjedili ili izvršili), a činjenica je da je privedeni osumnjičen da su žrtve pobijene na direktnu njegovu zapovijed?«.

Središnja je tema »Intervjua«, u kojem gostuje dr. Jasna Stoić Brezak, koordinator eksplantacijsko-transplantacijskog programa zagrebačkog KBC-a i član etičkog odbora Eurotransplanta, darivanje ljudskih organa i činjenica da je u Hrvatska po darivanju organa vodeća zemlja svijeta, po broju transplantacije bubrega na milijun stanovnika čak prva u svijetu.

U »Teološkom osvrtu« mladi teolog mr. Branko Murić problematizira paradoksalnost suvremenoga govora vjere, rubrika posvećena župnim zajednicama, između ostalog, donosi i praktična liturgijska usmjerenja za dublje shvaćanje i doživljaj bogoslužja.

O tome da farmaceutske kompanije sve više novaca umjesto za istraživanje, troše za marketinške troškove, prikazujući ih kao razvojne, riječ je u rubrici »(Pri)govor znanosti«.

Pravnik Stjepan Androić, potaknut nedavno objavljenom publikacijom »Analiza mirovinskoga sustava«, raskrinkava pogrešna stajališta a samim time i rješenja predložena u toj publikaciji, protivna dobru hrvatskih zaposlenika i umirovljenika.

Ususret Danu sjećanja na Vukovar »Povijesni feljton« autora Tomislava Vukovića progovara o tome kako danas žive srpski silovatelji od kojih neki i dalje slobodno šeću Hrvatskom i u njoj rade.

U rubrici »Susret« objavljen je razgovor s danas najpoznatijim istarskim klesarom Marijom Dorčićem. Reportažna priča (n)ovoga broja, autora Vlade Čuture, dolazi iz zagorskoga naselja Sveti Križ Začretje.

U širokom spektru pregleda najaktualnijih domaćih i inozemnih događaja izdvaja se priopćenje sa sjednice Biskupske komisije i Povjerenstva Vlade RH, kao sastavni dio članka »Dogovoren model primjerene naknade« za imovinu oduzetu pravnim osobama Katoličke Crkve, vijest o trostrukome jubileju benediktinki sv. Marije u Zadru kao i izvještaji o Holywinu, bdjenju uoči svetkovine Svih svetih na kojem se širom domovine okupilo na tisuće mladih.

Uz redovito praćenje Papinih govora izdvaja se i inozemna vijest o zatvaranju irskoga rezidencijalnog veleposlanstva pri Svetoj Stolici »Ipak 'napad na katoličku kulturu zemlje'«?

Posebnu pozornost čitatelja privući će i rubrika »Vjernici laici aktivni u Crkvi« u kojoj je objavljeno životno i vjerničko svjedočanstvo pastoralne vijećnice iz zagrebačke župe BDM Žalosne u Španskom Zlatice Živković, umirovljene magistrice likovnih umjetnosti.

Uz novi broj Glasa Koncila svim pretplatnicima, vjernim čitateljima i onima koji će to tek postati Glas Koncila daruje katalog s ponudom svojih najnovijih knjiga, objavljenih u ovoj i prošloj godini. (ić, gk)

Podijelite na: