U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

19.10.2011.

slika

»Ususret čovječanstvu noseći svima Krista« - tako glasi naslovnica najnovijeg broja Glasa Koncila (s nadnevkom nedjelje 23. listopada) s porukom pape Benedikta XVI. za ovogodišnju proslavu Svjetskoga misijskog dana.

U komentaru lista Ivan Miklenić piše o manipulacijama kojima su smišljeno i neprestano izloženi hrvatski građani, na svim razinama i u svim područjima suvremenoga života. »Vjerojatno više nema čovjeka u Hrvatskoj koji ne bi vidio i razumio da je na djelu žestoka predizborna kampanja i da političari koriste svaku priliku da bi privukli na sebe pozornost i da bi se nametnuli kao oni kojima se može vjerovati i koji mogu Hrvatsku učiniti boljom.«

»Budući da izbori još službeno uopće nisu raspisani i budući da zakonom predviđena predizborna kampanja uopće nije počela«, naglašava komentator, »očito je ta isforsirana predizborna kampanja, koja ne može služiti općemu dobru, sama po sebi manipulacija koju provode stranačke vrhuške i s članovima svojih političkih stranaka i s ostalim građanima.« Međutim, »niti na razini osobnoga života mnogi suvremenici nisu prepoznali najosnovniju manipulaciju širenja i njegovanja potrošačkoga duha... nije li vrlo perfidna manipulacija banaka današnjim ljudima kad im javljaju u koliki minus po svom računu imaju pravo ići«, podcrtava komentator ističući i one daleko suptilnije manipulacije poput aktualne promidžbene kampanje za pristup Hrvatske Europskoj Uniji.

Hrvatski književnik, antologičar i jezikoslovac, profesor emeritus Sveučilišta Waterloo u Kanadi dr. Vinko Grubišić, koji je govorom o priznanju hrvatskoga kao posebnoga jezika u SAD-u i Kanadi, otvorio Drugu međunarodnu kroatološku konferenciju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, o toj je temi rado progovorio i u intervjuu Glasa Koncila.

Upitan o današnjemu odnosu svih Hrvata prema materinskom jeziku dr. Grubišić je kazao: Danas više-manje nitko normalan ne niječe samobitnost hrvatskoga jezika, međutim kao da se nalazimo pred potpuno novim zabunama. ... Što podrazumijeva priznanje hrvatskoga jezika u EU-u? Ako je engleski iznad nacionalnih jezika, hoće li hrvatski zaista biti ravnopravan francuskom, španjolskom i njemačkom? Hrvati su malobrojan, ali nikako i mali narod, hrvatskim jezikom govori veoma mali promil svjetskoga stanovništva, ali u znanosti, umjetnosti i sportu oni su pridonijeli proporcionalno veoma mnogo. Ostvarenja na hrvatskom jeziku kroz stoljeća potiču nas da se vratimo samima sebi, da se pred magluštinom globalizacije upitamo znamo li zaista kamo idemo - istaknuo je i napomenuo da mu se čini kako i nas danas pop Martinac podučava i opominje kako jazik harvatski nije samo jezik, komunikacija, nego čitava sudbinska povezanost sa zemljom, s rodom i domom.«

Ususret 5. hrvatskom socijalnom tjednu, koji će se nakon sedamdeset godina prekida, održati u Zagrebu krajem listopada, objavljen je tekst kojim se predstavlja program i teme drugoga radnog dijela tjedna prilikom kojega će u 10 paralelnih foruma pedesetak predavača iznijeti problematiku različitih dimenzija rada, poput duhovnosti rada, odnos rada i poduzetništva, radnička prava, odnos obitelji, zdravlja i rada i dr. Tematski se na to nadovezuje rubrika »Mladi mladima« u kojoj o radu iz svoje perspektive pišu mladi.

»Zapažanja« Đurđice Ivanišević Lieb s naslovom »Preumorno srce nije izdržalo« donose između ostalog osvrt na život i rad Ljube Stipišića Delmate.

Objavljen je i opširni izvještaj o znanstvenome skupu posvećenom životu i djelu hrvatskoga blaženika Agustina Kažotića.

Na stranicama lista posvećenim inozmnim vijestima izdvajaju se tekstovi »Papa objavio 'Godinu vjere'« te »Što će biti s egipatskim kršćanima?« s reakcijom crkvene i svjetske javnosti radi pokolja kršćanskih prosvjednika u Kairu.

»Brutalnost etnički motiviranih silovanja« - naslov je novopokrenutog povijesnog feljtona Tomislava Vukovića, ususret 18. studenom - Danu sjećanja na Vukovar.

Reportaža predstavlja župu Sv. Marije Magdalene, u Selima kod Siska u kojoj župljani u svojim domovima ugošćuju »putujuću Gospu«.

Pod naslovom »Misionarsko lice župne zajednice« u rubrici »Nova evangelizacije župne zajednice« dr. Milan Šimunović piše da je goruće pitanje Crkve danas kako prenijeti vjeru novim generacijama radi čega je krajnja potreba prevladavanja pasivnosti župnih zajednica, odnosno mnogih vjernika koji, nažalost, još uvijek misle da je to zadatak hijerarhije.

Među ostalim redovitim rubrikama i zanimljivim člancima u novome broju Glasa Koncila osobito se ističe »Susret« u kojem je objavljen razgovor s pedijatrom, prof. dr. Miroslavom Harjačekom koji otvoreno progovara o najčešćim problemima u (ne)funkcioniranju našega zdravstvenog sustava kad je riječ o liječenju djece. (ić, gk)

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr