U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

29.12.2010.

"Religija je pozitivna i pogonska snaga društva" – naslovna je tema prvoga ovogodišnjeg broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 2. siječnja, posvećena poruci pape Benedikta XVI. za 44. svjetski dan mira. Novine opisuju kako je protekao Božić s papom Benediktom XVI. te donose mučeničku priču stradanja kršćana u svijetu.

Je li papa Benedikt XVI. pogriješio odgovara rubrika "Naši razgovori", a krši li se zakon izbjegavanjem spominjanja Božića na televiziji jedno je od pitanja u rubrici "Osvrti".

Što je najpotrebnije u 2011. godini u komentaru promišlja urednik Ivan Miklenić ističući: "Da bi u Hrvatskoj stvarno došlo do promjena nabolje, među brojnim kvalitetama nužnim za dobro funkcioniranje ljudske zajednice, u sadašnjim okolnostima, čini se, apsolutni prioritet trebalo bi dati odgovornosti. Kad bi na razini osobnoga života prevladavala odgovornost, neizmjerno bi bilo manje patnje i zla, bilo u obliku zloporabe moći, sredstava i ljudi, bilo u obliku zadovoljenja nezakonitih i neetičnih interesa, te bi u suvremenom hrvatskom društvu jamačno krenulo nabolje, i to relativno brzo, snažno i uspješno."

Osobna odgovornost u novoj, 2011. godini, višestruko će biti testirana na svim razinama društvenoga života, a osobito političkog, primjećuje komentator. Naime, kako sada stvari stoje, hrvatske građane očekuje izlazak na referendum na kojem će se trebati izjasniti o (ne)pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji. "Jedino odgovorno postupanje na osobnoj razini pred izazovom toga sudbinski važnoga odlučivanja je najprije osobno sudjelovanje u tom odlučivanju, a zatim i zauzimanje osobnoga stava. (...) Da bi se pred tim izazovom moglo postupiti odgovorno, nužno je doći do istinitih uvida, do poznavanja svih prednosti i nedostataka svakog od mogućih stavova, sve odvagnuti i po savjesti donijeti osobnu odluku."

Već od srijede ujutro Glas Koncila možete čitati putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Komentator nadalje piše o odgovornosti vezanoj uz parlamentarne izbore: "Odgovorno ponašanje glede predstojećih parlamentarnih izbora, bez obzira bili oni u 2011. ili početkom 2012, počinje odlukom da se na tim izborima sudjeluje, a da bi sudjelovanje bilo plodno i korisno za boljitak svih hrvatskih građana, nužno je proučiti sve kandidate i vjerodostojnost njihovih obećanja te opet po svojoj savjesti zauzeti osobni stav. (...) Dosadašnja gotovo 50-postotna apstinencija na parlamentarnim izborima, kao i odustajanje od snažnijeg političkog angažmana, očiti je primjer neodgovornog postupanja, pa za sadašnje stanje u Hrvatskoj snose veliku odgovornost upravo oni koji su bojkotirali izbore." Sve državne institucije morale bi u 2011. iskazati puno više odgovornosti u svom djelokrugu, ističe komentator te zaključuje: "Obnova odgovornosti u znatno većem stupnju, na osobnoj i institucionalnoj razini, dohvatljiv je cilj, a ne bude li on ostvaren 2011, bit će još jedna izgubljena godina."

Dr. Josip Sabol u "Teološkom osvrtu" piše o kršćaninu u društvu suprotnosti, a o čovjekovom dostojanstvu promišlja se u rubrici "Mladi mladima". "Reportaža" prikazuje župu Dubrovačke biskupije Nova Mokošica, koja još nema svoje crkve. U tekstu o osnovicama za plaćanje doprinosa, mirovine i plaća u rubrici "Propisi-pravo-pravda" navodi se uz ostalo da oni koji u Hrvatskoj imaju najveće neto mjesečne plaće u fondove uplaćuju samo za primanje od 46.296 kuna.

"Svjetski susret mladih ne samo da mijenja mlade, već je i prigoda da mladi promijene Crkvu, da joj skinu bore te da je podsjete kako svi trebamo živjeti evanđelje s mladenačkim žarom", stoji u rubrici Intervju za koju govori dr. Yago de la Cierva, izvršni direktor Svjetskog dana mladih u Madridu 2011. godine.

O protukatoličkim tekstovima i izjavama istaknutih javnih djelatnika objavljenima protekle 2010. godine, u kojima su na najgrublji način ismijavane vjerske svetinje, piše novinar Tomislav Vuković u tekstu "Anticivilizacijski hrvatski put u Europu" dodjeljujući nekima od njih, zbog njihova natjecateljskog karaktera, zamišljene godišnje nagrade za kršenje osnovnih vjerskih prava.

Obrana domovine kulturom, umjetničkim djelima – ideja je projekta hrvatskih branitelja okupljenih u likovno-kiparskoj koloniji "Umjetnički izričaj dlijetom, kistom i perom u obrani domovine" o čemu piše Ines Grbić.

O diplomatskoj borbi za sjedinjenje Istre s Hrvatskom mons. Bože Milanovića, jednog od najistaknutijih istarskih svećenika i promicatelja hrvatske svijesti, piše dr. Stipan Trogrlić u povijesnom feljtonu. (ip, gk)

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr