HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.12.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Naslovnica novoga broja Glasa Koncila, br. 50 od 14. prosinca, posvećena je svetkovini Bezgrješnoga začeća koja je proslavljena diljem Hrvatske kao Dan sjemeništa.

Tekst o ulozi i važnosti sjemeništa u Crkvi i društvu napisao je glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, koji je uz ostalo istaknuo: "Danas je u malim sjemeništima opći standard života neusporedivo bolji nego u vremenima kada su ta sjemeništa cvala po broju svojih pitomaca pa zbog manjega broja pitomaca svećenici odgojitelji mogu puno osobnije pristupati svakom kandidatu i omogućavati mu još kvalitetniji ljudski, duhovni i intelektualni napredak. Tako da i danas mala sjemeništa daju u ljudskom i vjerničkom odgoju veoma važan doprinos Crkvi i društvu."

"Kakvoga predsjednika treba Hrvatska?" - pitanje je iz naslova komentara urednika Miklenića napisanog povodom početka predizborne kampanje za izbore za predsjednika države. Komentator je upozorio na dužnost svakoga građanina, osobito vjernika, stjecanja barem osnovne jasnoće o potrebnim kvalitetama hrvatskoga predsjednika u sadašnjem povijesnom času.

To je posebice važno imajući u vidu da je posljednjih 15 godina predsjedničkoga mandata upotrijebljeno za obnavljanje i produbljivanje ideološkoga jaza u hrvatskome narodu i uklanjanje gotovo svih domoljubnih i državotvornih kadrova iz društveno relevantnih funkcija, guranje Hrvatske u nekakve balkanske i jugoslavenske integracije, što je pored ostaloga dovelo do sve dublje krize gospodarstva, rastuće nezaposlenosti, siromaštva i sl.

Stoga, zaključuje Miklenić, "Hrvatska treba predsjednika koji će je vratiti na put nacionalne pomirbe, omogućiti joj da bude upravo ono što stvarno jest, vratiti je na put stvarne tranzicije koja bi hrvatskom društvu donijela oslobođenje od svih komunističkih i totalitarističkih okova i ostataka, te koji će afirmirati Hrvatsku i u euroatlantskim integracijama i u cjelokupnoj međunarodnoj zajednici, kao i razvijati principijelne zdrave i dobre međususjedske odnose".

Prof. dr. Božo Matić, pročelnik Katedre za međunarodnu ekonomiju Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu u intervjuu naslovljenom: "Zadnji je čas za spas gospodarstva od propasti" pojašnjava zašto je Hrvatska na začelju svih međunarodnih procjena o gospodarskoj konkurentnosti, ustvrdivši kratki zaključak - Partija znade sve, što će joj struka. Posebno je u tom smislu šokantna njegova tvrdnja da su presudni glasovi za usvajanje državnoga proračuna došli od zastupnika nacionalnih manjina, i to nakon što su usvojeni njihovi amandmani za dodjelu dodatnih sredstava, dok je istodobno za hrvatske manjine u 12 zemalja osigurano samo 1,5 milijuna kuna, što znači da je to 2,7 kuna po Hrvatu izvan Hrvatske.

Među domaćim vijestima svakako treba spomenuti poslanicu predsjednika Hrvatskoga Caritasa varaždinskoga biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa, izjavu nadbiskupa Ivana Devčića o pojavama u riječkome Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca", u kojima se bezočno vrijeđaju vjernici i njihove svetinje, proslavu 950. obljetnice utemeljenja benediktinskoga samostana u Trogiru, te 200. obljetnice ponovne uspostave Družbe Isusove, koja je održana u župnoj crkvi Bezgrješnoga Srca Marijina i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na zagrebačkom Jordanovcu.

U rubrici "Susret" zanimljiv je razgovor s Marijanom Glavinić, inicijatoricom gradnje elektrane na šumsku biomasu i svjedočenje Dražena Bajsa, župnoga pastoralnoga vijećnika u zagrebačkim Remetama i na Čretu u rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi".

Od inozemnih vijesti pozornost zaslužuje vijest o zajedničkoj izjavi visokih predstavnika religija i Crkava protiv modernoga ropstva naslovljena: "Neka žrtve probude našu savjest", kao i poruka pape Franje redovništvu povodom Godine posvećenoga života, koja je sažeta u njegovim riječima: "Očekujem da probudite svijet!".

Reportaža prikazuje bogat i raznovrstan vjernički život u župi sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima a novi je broj mjesečnoga magazina "Prilika" naslovljen "Daj nam Bog zdravlje, k tomu veselje!". (tv, gk) 

Ispišite stranicu: