Svetište na Trškom Vrhu – dar Krapini, Zagorju i Hrvatskoj!

31.10.2011.

slika

"Danas ovdje osjećamo da postoje neka mjesta na ovoj našoj zemlji gdje se čovjek na osobit način susreće s Bogom. To su svetišta a jedno od njih je i svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu. Zahvaljujemo Bogu za njega, jer je ono dar krapinskoj župi, Hrvatskome zagorju i našoj domovini Hrvatskoj. Zahvaljujemo Bogu za sve milosti koje je velikodušno podario onima koji su s vjerom i pouzdanjem dolazili ovamo tražeći pomoć odozgor", istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u prigodnoj homiliji na misi zahvalnici za 250. obljetnicu posvete crkve Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu kod Krapine i 700. obljetnicu prvog spomena krapinske župe sv. Nikole biskupa.

Uz kardinala u koncelebriranom euharistijskome slavlju sudjelovali su domaći župnik Tomica Šestak, desetak susjednih biskupijskih i redovničkih svećenika te bivših župnika i veliko mnoštvo domaćih vjernika i hodočasnika iz cijeloga Zagorja i susjedne Slovenije. Nakon ulazne procesije riječi dobrodošlice uime župljana kardinalu je uputio član župskog pastoralnog vijeća Krste Radak.

Kardinal je s radošću ustvrdio kako se vjernički hrvatski puk u sve većem broju okuplja u svetištima, i to unatoč sve žešćim i neargumentiranim napadima na Crkvu, osjećajući da mu je "u kriznim i teškim vremenima potrebna uporišna točka, nešto što se ne mijenja, što nije podložno ljudskim promjenama, što ima vrijednost veću od ponuđenih i nametnutih ali prolaznih vrednota ljudskih procjenjitelja". Na kraju je propovijedi pozvao sve vjernike, i klerički i laički stalež, na dosljednost življenja onoga što se naviješta i propovijeda.

Liturgijsko slavlje, koje je pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem s. Nivije Batrac, križarice, završeno je riječima zahvale župnika Šestaka, prigodnim darom uručenim kardinalu Bozaniću i pjevanjem "Tebe Boga hvalimo" i "Lijepe naše". (tv, gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 6. studenog. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr