HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.03.2011.

Sveta Stolica zadovoljna »presudom križu«

slika

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donijelo je u petak 18. ožujka presudu kojom je ustvrdilo da izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Tom je presudom poništena ranija presuda Europskog suda za ljudska prava, donesena 3. studenoga 2009. u predmetu Lautsi protiv Italije, u vezi izlaganja raspela u učionicama talijanskih državnih škola, a na koju se žalila talijanska Vlada.

Vatikan je zadovoljan "presudom križu" Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Sveta Stolica odluku je prihvatila sa zadovoljstvom, istaknuo je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi u priopćenju izdanom istoga dana.

Presuda na najvišoj međunarodnoj sudskoj razini priznaje da "kultura ljudskih prava nije u suprotnosti s vjerskim temeljima europske kulture" i da ne smije biti dovedena u taj položaj, jer kršćanstvo joj je dalo značajan doprinos. Riječ je o vrlo značajnoj odluci, ističe Lombardi.

Sudac je potvrdio da izlaganje križa ne predstavlja indoktrinaciju, nego je izraz kulturnoga i vjerskog identiteta kršćanskih zemalja, ističe Lombardi. Također je pozdravio odluku kojom Sud za ljudska prava svakoj zemlji priznaje diskrecijsko pravo ophođenja s vjerskim simbolima. Da je donesena drukčija odluka, ističe Lombardi, vjerske slobode bile bi ograničene ili dokinute.

U priopćenju se ističe i da će tom odlukom biti obnovljeno povjerenje velikog broja Europljana u Europski sud za ljudska prava, jer mnogi su uvjereni u formativnu ulogu kršćanskih vrijednosti kroz povijest kontinenta.

Zadovoljstvo presudom izrazio je i predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi. "Križ je simbol naše civilizacije, jedne od najvećih zapadnih civilizacija, bez obzira na to prihvaća li netko ili ne prihvaća vjerska stajališta", istaknuo je kardinal. Također je upozorio na opasnost zabranjivanja vjerskih simbola u javnom životu. Tada je to ujedno i opasnost od gubitka identiteta. (gk)

Ispišite stranicu: