HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.11.2011.

Susret svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkoga dekanata

Drugi susret svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkoga dekanata koji rade u osnovnim i srednjim školama na tom području održan je 5. studenoga u župi Marije Kraljice apostola u Zaprešiću. Nakon molitve pozdravnu riječ dobrodošlice uputio je zaprešićki dekan preč. Ivan Frkonja, koji je zahvalio vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima kao i svećenicima u dekanatu na godišnjem susretu gdje su ponovno u razmijeni iskustva promišljali na temu: "Suradnja vjeroučitelja i župnika".

Uvodna izlaganja održali su predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije dr. s. Valentina Blaženka Mandarić, župnik župe Bistra Tomislav Novosel i vjeroučitelj Ilija Nikolić. Dr. Mandarić je u predavanju razmotrila četiri ključna pojma: suradnja, vjeroučitelj, svećenik – župnik upravitelj župe i župni pastoral, stavljajući ih u međusobnu korelaciju.

Dr. Mandarić postavila je i tri ključna pitanja: zašto neki vjeroučitelji, kao i neki svećenici, postižu izvanredne rezultate, a drugi niske ili nikakve; zašto se, s obzirom na toliki broj angažiranih svećenika, teologa, redovnika/redovnica i vjeroučitelja ne vide pomaci u životu naših župnih zajednica i općenito u životu naše Crkve te zašto neki vjeroučitelji i svećenici uspijevaju ostvariti dobru suradnju, a drugima to ne polazi za rukom.

Vlč. Novosel u izlaganju je u iskrenoj samokritičnosti istaknuo da je župna kateheza djelomično zanemarena i da školski vjeronauk ne bi smo biti njezin nadomjestak. Naveo je i nedostatak programa i odgovarajućih katehetskih priručnika. Upozorio je i na važnost pitanja tko bi na župnoj katehezi mogao raditi s djecom i mladima.

Vjeroučitelj Nikolić, govoreći iz osobnog iskustva, istaknuo je da je kvalitetna suradnja između svećenika i vjeroučitelja moguća i da je to put prema onom zajedničkom cilju kako bi jedni drugima pomogli prenositi Kristov nauk, te komunicirati i živjeti zajedništvo u župnim zajednicama i školama. Istaknuo je da vjeroučitelj ima pravo očekivati da bude potpomognut od župnika odnosno kršćanske zajednice, da se hrani na njezinoj vjeri i crkvenosti, a s druge strane ima mogućnost da i sam doprinese rastu svijesti djelatnije crkvenosti na razini župne zajednice, konkretno u odnosu na vjeronauk u školi.

Uslijedila je rasprava koju su idejama i prijedlozima obogatili i svećenici i vjeroučitelji. Dr. Mandarić odgovarala je na pitanja vezano uz volonterski rad vjeroučitelja, uključenost svećenika u proces dodjele trajnog mandata kao i suradnju i angažman vjeroučitelja u župi gdje živi ili radi. U Zaprešićkom dekanatu u deset osnovnih i jednoj srednjoj školi radi 26 vjeroučitelja.

Ilija Nikolić

Podijelite na: