HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.11.2011.

Susret pape Benedikta XVI. s predstavnicima katoličkih volontera Europe

 

Susret predstavnika katoličkih volontera iz Europe s papom Benediktom XVI. još je jedan snažan poticaj Svetog Oca na kršćanskoj ustrajnosti u obnovi čovječanstva u ljubavi. U organizaciji Papinskog vijeća 'Cor Unum' susret je održan u prigodi europske godine volonterstva, u Rimu, 10. i 11. studenoga.

Na susretu je sudjelovalo oko 160 biskupa i predstavnika karitativnih ustanova europskih zemalja. U ime Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) na susretu je sudjelovao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Među sudionicima bili su i generalni tajnik HBK i delegat predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Enco Rodinis te tajnik HBK i ravnatelj Hrvatskog Caritasa preč. Fabijan Svalina.

Prvi dan susreta započeo je zajedničkom molitvom. Nakon pozdravnih riječi, predsjednik Papinskog vijeća 'Cor Unum' kardinal Robert Sarah održao je uvodno predavanje o kršćanskom i evanđeoskom utemeljenju volonterstva u Crkvi, te su uslijedila priopćenja o raznim vidovima volonterstva u Europi.

Drugi dan susreta, petak 11. studenoga, započeo je misnim slavljem u Bazilici sv. Petra koje je predvodio kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s predsjednikom Papinskog vijeća 'Cor Unum' kardinalom Robertom Sarahom te brojnim biskupima i svećenicima sudionicima susreta te u zajedništvu s Kristovim vjernicima laicima.

Povezujući susret predstavnika katoličkih volontera s blagdanom sv. Martina iz Toursa, europskim svecem i svecem ljubavi, kardinal Josip Bozanić u svojoj je homiliji istaknuo kako je svjedočanstvo svetog Martina svima poziv da budemo svjedoci ljubavi u svijetu, navješćujući temeljnu istinu: Bog je ljubav. Vrhunac ljubavi Boga prema čovjeku očitovao se u utjelovljenom Sinu, daru Božje ljubavi. Papa Benedikta XVI. u svojoj prvoj enciklici Deus caritas est – Bog je ljubav, polazeći od kršćanske slike o Bogu,vodi nas prema shvaćanju čovjeka koji je stvoren za ljubav, naglasio je kardinal te dodao: „Doživljavajući se ljubljenim od Boga, čovjek postaje sposobnim ljubiti druge, darivati se drugima.

Ljubav koja je primljena od Boga iziskuje da se prelijeva u ljubav za druge". „Karitativna djelatnost Crkve odražava trinitarnu ljubav, stoga se njezino djelovanje ne može ograničiti samo na djelovanje poput neke organizacije socijalnoga karaktera. Crkva nije pozvana darivati samo neku tehničku uslugu, već je nadasve pozvana darivati ljubav", rekao je kardinal Bozanić te naglasio kako karitativna djelatnost Crkve ima važnu ulogu u novoj evangelizaciji kako bi u duhu Papine enciklike „Deus caritas est" jačalo svjedočanstvo Crkve u ljubavi.

Nakon misnog slavlja sudionike susreta primio je papa Benedikt XVI. u posebnu audijenciju u dvorani Klementini Apostolske palače. U svom obraćanju sudionicima Sveti Otac pozvao je da se u karitativnom djelovanju slijedi primjer Isusa Krista, koji je prvi u služenju ljudima i slobodnom predanju svoga života za dobro čovječanstva. Primjer velikodušne Božje ljubavi potiče nas da se i mi na isti način odnosimo prema svojoj braći i sestrama. Sveti Otac naglasio je da to osobito živimo u euharistiji te na taj način postajemo vidljivi znakovi Božje ljubavi u svijetu. Papa je naglasio kako katolički volonterstva ne može odgovoriti na sve potrebe čovječanstva, ali nas to ne smije obeshrabriti. „Ne smijemo slijediti one ideologije koje žele promijeniti svijet polazeći od ovozemaljskih vizija", rekao je Sveti Otac govoreći o katoličkom značenju volonterstva.

Papa Benedikt XVI. zahvalio je predstavnicima katoličkih volontera na predanom radu, pozvavši ih da uvijek očituju posebnu pozornost dostojanstvu ljudske osobe koja je stvorena na sliku Božju.

Željko Faltak

Podijelite na: