HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.11.2013.

Susret mladih u Remetama

U seriji sustavne duhovne izgradnje mladeži pod geslom "Postani čovjekom postajući jedno s Bogom" u utorak 19. studenoga u remetskome Karmelu održan je treći susret posvećen temi "Putem stvorenja do Stvoritelja". U uvodnoj radionici mladi su modelirali najupečatljivije oblike stvorene stvarnosti u vlastitom iskustvu i tako se pripravili za poruku naučitelja Crkve sv. Ivana od Križa o ulozi stvorenja na asketsko-mističnome putu prema sjedinjenju s Bogom.

Na koji način su stvorenja most do Stvoritelja, koja je uloga Krista – vječne Očeve Riječi i Mudrosti u odnosu na nastanak i raznolikost stvorenoga, kako se u povjerenju i zaljubljenosti u Krista svemir otkriva na novi način – pitanja su o kojima je govorio br. Dražen Marija Vargašević kroz tumačenje pjesništva, proze i ikonografije. "Jedino vjernička zagledanost u Krista 'po kojemu je sve i za kojega je sve' te ispravno razlikovanje između naravi stvorenja, kao i između stvorenja i Stvoritelja, omogućuje odnošenje sa stvorenjem u istini i slobodi", istaknuo je.

Pritom je istaknuta i stvorenjska narav čovjeka u različitosti muškarca i žene te osobno ispunjenje koje se rađa iz prihvaćanja vlastite muškosti i ženskosti te braka kao punine njihova slobodnoga komplementarnog odnosa: "Htjeti mijenjati narav stvorenja vodi ka neredu i izopačenosti". Pored toga predstavljena je dragocjenost i originalnost kršćanskoga pogleda na kozmos u odnosu na drugačiju kozmologiju i antropologiju u new-age duhovnostima. Slobodni osobni odnos s kršćanskim Bogom ljubavi, znanje o vlastitom početku i jasna nada o cilju daju čovjeku dostojanstvo i radost, dok nejasne new-age ideje o neosobnoj energiji i utapanju života u novim inkaranacijama razosobljuju i degradiraju čovjeka. Kršćanska mistika pročišćena Kristovim križem omogućuje sretnije iskustvo svemira od panteizma i agnostičke ekologije. U njoj stvorenje postaje prozračno u odnosu na Božju osobnu ljepotu i stvarateljsku razigranost.

Završni dio susreta posvećen je euharistijskom klanjanju u animaciji s. Maje Pavle Bašić na kojemu su sudionici Euharistijskome Kristu poklonstveno prinijeli svoje modele uz meditaciju nadahnutu mislima Pierra Teilharda de Chardina o kozmičkoj liturgiji.

Sljedeći susret u ovom nizu održat će se 10. prosinca u 20 sati u Karmelu na zagrebačkom Vrhovcu, a bit će posvećen kulminaciji čežnje za sjedinjenjem s Kristom. (IKA)
Ispišite stranicu: