HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2024.

Stepinčevo proslavljeno u Karmelu u Brezovici

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Šimun Doljanin predvodio je u subotu, 10. veljače svečano misno slavlje u prigodi blagdana bl. Alojzija Stepinca, duhovnog Oca i utemeljitelja samostana bosonogih karmelićanki u Brezovici.

 
U propovijedi don Šimun istaknuo je da se bl. Alojzije Stepinac nadahnjivao na karmelskoj duhovnosti, osobito na sv. Ivanu od Križa, čiju je sliku Uspona na goru Karmel imao u svojoj sobi. Sv. Ivan od Križa piše u svojim djelima i to da je zaljubljena duša ponizna, hrabra, nježna, strpljiva i blaga. Ta izreka u potpunosti opisuje lik kardinala Stepinca.

Rekao je kako se može vidjeti da je Stepinac bio zaljubljena duša u Krista Gospodina. Onaj koji je zaljubljen zna da se u čovjeku nešto promijeni i on postaje drugačiji. Postoji naravna i nadnaravna zaljubljenost, pojasnio je Doljanin. „Stepinca je zahvatila nadnaravna milosna zaljubljenost u Krista. Ta zaljubljenost je potpuno stvarna, realna. Zbog svog odnosa s Kristom, Stepinac je bio sposoban podnositi teško trpljenje. U njegovoj se duši može vidjeti zaljubljenost koja je spremna podnositi sve nevolje, neljudskosti, mržnju i ostati prema svojim neprijateljima blag, strpljiv i normalan. Kako je to moguće? Maltretiraju ga, a on nježno promatra, prihvaća i strpljivo podnosi. To je sve plod milosne zaljubljenosti. Krist je to izazvao u njegovoj duši i on to može izazvati u svakoj duši koja mu se otvori“, naglasio je.Spomenuo je da je zaljubljenost u Krista povišeno stanje u svijesti, da je Duh Sveti onaj koji nadahnjuje dušu i ispunja je sobom. „Dragi Brezovčani, Stepinac vas posebno voli i posebno zagovara za vas. Molimo Stepinca da imamo to isto iskustvo koje je on imao. Zamislite sve one nevolje koje sada živimo i Bog ih sve poništava u milosti Duha Svetoga, daje nam snagu da ih nosimo i svjedočimo za Krista Gospodina poput Blaženika“, poručio je.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor čuvarica svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.


Prigodnim blagoslovom i pjesmom Gospi Lurdskoj, koju je Blaženik posebno štovao, završilo je euharistijsko slavlje. Tradicionalni susret i druženje s hodočasnicima iz Splita, koji se odvija već godinama, nastavilo se kod rešetaka sestarskog kora. Hodočasnici su povjerili Blaženiku i sestrama svoje nakane; svoje obitelji, djecu i mlade, svoje bolesnike, svoje starije i nemoćne, a jednako tako svoju Domovinu i svoj narod, svoje želje i planove.

Karmel Brezovica/IKA
Ispišite stranicu: