Sprovodni obredi i misa zadušnica za preč. Tomasa

28.12.2017.FOTOGALERIJA

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u euharistijskom zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i desetak svećenika, predvodio je u četvrtak 28. prosinca sprovodnu misu za preč. Vladislava Tomasa, svećenika Zagrebačke nadbiskupije preminulog u 97. godini života i 74. godini svećeništva.


 
Homiliju pred okupljenom rodbinom, prijateljima i župljanima u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju, gdje je preč. Tomas od 1988. do 1998. godine službovao, izrekao je biskup Košić.

On se na početku osvrnuo na Poslanicu Rimljanima svetoga Pavla, koji podsjeća da je naše krštenje, s jedne strane, suobličenje Kristovoj smrti, a s druge strane, sraslost i s Kristovim uskrsnućem. Vjeru, da ćemo ako umrijesmo s Kristom, zajedno s njime i živjeti, neumorno je propovijedao i preč. Tomas – kazao je biskup Košić.


 
Govoreći o ulomku iz Ivanova Evanđelja o vrijednosti euharistije i blagovanju Gospodnjega Tijela koje daje život vječni (Iv 6, 51-58), podsjetio je na riječi biskupa Ratka Perića izrečene na misi o 60. obljetnici misništva preč. Tomasa 2004. godine.Tada je biskup Perić izračunao da je u tom vremenu dijamantni misnik do tada prinio barem 21 900 euharistija – rekao je biskup Košić te nastavio: Preč. Tomas bio je svjedok svakodnevnog čudesnog umnoženja kruha, Kruha života u kojem nam se Gospodin daje da, blagujući ga živimo po njemu.
 
Svećenik i župnik Vladislav, istaknuo je biskup, obnavljao je župnu crkvu i kapele, zajedno sa svojim župljanima bio je pokretač mnogih aktivnosti koje su pridonosile napretku i boljitku mjesta i naroda, živio je za druge.


 
Svoju homiliju biskup Košić zaključio je pozivom da nam preč. Tomas bude nadahnuće kako bismo znali živjeti svoje kršćansko poslanje i u teškoćama se boriti za dobro, vjerujući uvijek da s Kristom sve možemo nadvladati, a osobito da se zalažemo za svoje bližnje i njima uvijek u potrebi pomažemo.


 
Na kraju sprovodne mise oproštajne govore uputili su mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije i prepošt Stolnog Kaptola Sv. Križa, don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te p. Dragan Majić, vojni kapelan u Đakovu.


 
Tijelo preč. Tomasa zatim je položeno u kriptu crkve Krista Kralja, gdje je završni blagoslov udijelio biskup Košić.

 
Preč. Vladislav Tomas rođen je 20. lipnja 1921. godine u Drinovcima, u Župi sv. Mihaela Arkanđela (Mostarsko-duvanjska biskupija), u obitelji oca Nikole i majke Ruže r. Bandić. Nakon završene klasične gimnazije u Travniku, stupa u bogoslovno sjemenište u Sarajevu.
 
Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1944. godine, a sljedeće godine imenovan je župnim vikarom u Župi Uznesenja BDM u Budrovcu.
 
Nakon Budrovca odlazi u Kloštar Podravski gdje provodi jednu godinu kao župni vikar u Župi sv. Benedikta opata i Žalosne Gospe. Godine 1946. imenovan je župnikom Župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, gdje ostaje sve do 1988. godine.
 
Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić imenuje ga 1984. godine počasnim kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a četiri godine kasnije postaje rektorom crkve Krista Kralja na Mirogoju, sve do 1998.
 
Godine 1996. trajno je umirovljen, a 2012. godine imenovan je začasnim kanonikom Stolnog kaptola Sv. Križa u Sisku.
 

 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr