Služenjem kod oltara budite poticaj i drugoj djeci

12.12.2011.

Na treću nedjelju došašća 11. prosinca u župi sv. Petra ap. u Zaprešiću svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio zaprešićki dekan Ivan Frkonja u kripti nove crkve sv. Ivana Krstitelja obrednim slavljem uvedeno je osam novih ministranata u ministrantski zbor ove župne zajednice.

Na početku euharistijskog slavlja ministranti su upalili treću adventsku svijeću te uz kratko meditativno razmatranje promišljali o svome služenju unutar župne zajednice moleći zagovor zaštitnika ministranata sv. Tarzicija i sv. Dominika .

U uvodnom dijelu ministrant Matej Lacić pročitao je imena svih kandidata, svi kandidati pristupili su tako oltaru s riječima: "Evo me!". Pred velikim brojem župljana, roditelja, braće i sestara kandidati su pristupili obredu uvođenja u ministrantsku službu gdje su izrazili želju da postanu poslužitelji oltara te obećali da će svoju zadaću izvršavati savjesno i časno.

Nakon uvodne molitve župnik Frkonja blagoslovio je ministrantske haljine, a poslije su novi ministranti radosno pristupili oblačenju svojih haljina pri čemu su im pomogli stariji ministranti. Za vrijeme prinosa darova, ministranti i ministrantice su iz ruku domaćeg župnika Ivana primali liturgijske predmete: lekcionar, kalež, svijeće, ampulice i zvono a župnik Ivan im je posvijestio njihovo liturgijsko značenje.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Ivan Frkonja čestitao je novim ministrantima na primljenoj službi rekavši: „Dragi ministranti pozivam vas da svojim primjerom i časnim služenjem kod oltara budite poticaj i drugoj djeci kako u školi tako i u župi“.

Ministrantski zbor već godinama aktivno i marljivo sudjeluje u mnogim liturgijskim slavljima i na ponos su čitavoj župnoj zajednici. Trenutno župa ima dvadeset ministranata koje okuplja i vodi župni vikar Tomislav Haćko.

Ilija Nikolić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr