HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.11.2023.

Šalatski sjemeništarci i odgojitelji hodočastili u Đakovačko-osječku nadbiskupiju

Od petka 17. do nedjelje 19. studenoga ove godine sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu iskoristili su darovani vikend za hodočašće u Đakovačko-osječku nadbiskupiju, a ujedno su ovim hodočašćem željeli odati pijetet svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose stradalima u gradovima herojima Vukovaru i Škabrnji uključivši se u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koju Đakovačko-osječka nadbiskupija 24. godinu zaredom organizira u okviru Nadbiskupijskog spomen-hodočašća u Vukovar 18. studenoga svake godine.
 
U večernjim satima 17. studenoga šalatski sjemeništarci pristigli su u Đakovo gdje su ih u Bogoslovnom sjemeništu dočekali odgojitelji predvođeni rektorom preč. dr. Stjepanom Radićem. Nakon smještaja uslijedila je večera u zajedništvu s đakovačkim bogoslovima te pristiglim nadbiskupima i biskupima iz RH i inozemstva koji su također došli na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2023. koja se ove godine odvija pod sloganom „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“. Nakon večere uslijedilo je prigodno druženje šalatskih sjemeništaraca i đakovačkih bogoslova među kojima su i negdašnji šalatski pitomci, a sada bogoslovi Emanuel Frankol i Dario Bajraktari.

 
Na sâm Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u subotu 18. studenoga rano ujutro, šalatski hodočasnici zajedno s pristiglim biskupima uputili su se prema Vukovaru na obilježavanje 32. obljetnice vukovarske tragedije sudjelujući tako u 25. Koloni sjećanja koja je ove godine prošla gradom Vukovarom. Program je započeo u 10 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ prigodnim komemorativnim programom, a potom je krenula Kolona sjećanja vukovarskim ulicama sve do Memorijalnog groblja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje je upriličena molitva. Najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa odala su počast svim poginulima u obrani Vukovara.
 
Tijekom pješačenja u Koloni sjećanja, koju su predvodili hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara te i onih koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja tog napaćenog grada, šalatski sjemeništarci i odgojitelji molili su svetu krunicu želeći tako učiniti simboličnu gestu u znak sjećanja, poštovanja i ljubavi prema ljudima koji se sa svojeg križnog puta tada nisu vratili.

 
Misu zadušnicu na Memorijalnog groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u koncelebraciji s brojnim biskupima i svećenicima pristiglima na ovo Slavlje, a pozdravnu riječ okupljenima uputio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolita mons. dr. Đuro Hranić pozdravivši, između ostalih, i šalatske sjemeništarce i odgojitelje koji po prvi puta u povijesti, kao sjemenišna zajednica, aktivno sudjeluju na ovom komemorativnom skupu, a koji je već četvrt stoljeća ujedno i jedini živi spomenik žrtvi pobjedničkog Domovinskog rata.
 
Nakon misnoga slavlja šalatski hodočasnici ponaosob su iskazali pijetet prema 1624 poginule i više od 2500 ranjenih osoba koje su stradale u Vukovaru do tragičnog sloma obrane grada 18. studenoga 1991. godine. Rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković na završetku molitve za žrtve Domovinskog rata, obraćajući se sjemeništarcima, povezao je Vukovar i šalatsko sjemenište, rekavši: „Zasluga je naših branitelja što ste rođeni u slobodnoj zemlji Hrvatskoj, a vaša je obveza sada, a bit će i onda kada stasate u zrele ljude i ako Bog da svete svećenike, da promičete i branite istinu o Vukovaru i istinu o Domovinskom ratu, jer Crkva je uvijek bila i bit će čuvarica nacionalnog identiteta i vrijednosti žrtve Domovine“. Uslijedio je, potom, u kasnim popodnevnim satima povratak prema Đakovu.


 
Uvečer istoga dana, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu, sjemeništarce i odgojitelje Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu primio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. Kroz srdačan prijem nadbiskup Hranić sjemeništarcima je održao poticajni duhovni nagovor te im približio povijesne znamenitosti Nadbiskupije i izrazio zadovoljstvo što su dvojica njegovih sjemeništaraca članovi šalatske zajednice.
 
U nedjelju, 19. studenoga u dopodnevnim satima pohodili su župu Dobrog Pastira u Đakovu. Poldanje misno slavlje predvodio je i propovijedao sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč. Brojne vjernike, među kojima su se isticala djeca i mladi, propovjednik je pozvao na korištenje vlastitih talenata u službi bližnjih jer nije dovoljno samo primati, nego valja i davati. Na koncu misnog slavlja riječi pozdrava i zahvale za dolazak uputio je domaći župnik vlč. dr. Ilija Dogan potičući okupljene na zauzetiju molitvu za nova duhovna zvanja kako u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji tako i u cijeloj domovini Hrvatskoj.

 
Nakon zajedničkog objeda u organizaciji župe domaćina, sjemenišna zajednica uputila se prema centru Đakova kako bi razgledala velebnu Strossmayerovu katedralu.
 
Uslijedila je završna postaja slavonskog hodočašća u obližnju župu Kraljice Svete Krunice u Vođincima od kuda je podrijetlom i sjemeništarac prve godine Nikola Bilonić. Euharistijsko slavlje s početkom u 18.30 sati predvodio je i propovijedao rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković. Osvrćući se na nedjeljno evanđelje podsjetio je okupljene da se pretposljednja nedjelja u crkvenoj godini, željom pape Franje, slavi kao Svjetski dan siromaha, a ove godine slavi se po sedmi puta geslom preuzetim iz starozavjetne Knjige o Tobiji „Ne okreći lice od siromaha“ (Tob 4,7). Na kraju misnog slavlja župnik domaćin vlč. Ante Šiško izrazio je radost zbog prisutnosti sjemeništaraca u ovoj pitomoj slavonskoj župi. Domaćini su svojim gostima pokazali široko srce i darežljive ruke kroz osmišljenu večer u kojoj je dominirala pjesma, molitva i svjedočenje radosti što smo Kristovi učenici.
 


Na oba nedjeljna euharistijska slavlja nekolicina sjemeništaraca posvjedočila je okupljenim vjernicima o stvarnosti i prisutnosti Isusa Krista koji i danas poziva mlade da budu gorljivi radnici u Njegovu vinogradu. Svečana sjemenišna asistencija uzveličala je svojim posluživanjem kod oltara oba nedjeljna misna slavlja.

Ovim hodočašćem u Đakovačko-osječku nadbiskupiju te sudjelovanjem u obilježavanju „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991.“, a s ciljem da se taj spomen održi živim u čitavoj Domovini, kao i proteklih godina, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se desecima tisuća onih koji su ovih dana i tjedana odali pijetet svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose stradalima u gradovima herojima Vukovaru i Škabrnji.


 
Obilježavanje „Dana sjećanja“ započelo je u šalatskom sjemeništu još u ponedjeljak, 13. studenoga, postavljanjem transparenta na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa koji prikazuje jednog od heroja obrane Vukovara i Trpinjske ceste general bojnika Blagu Zadru te simbol hrvatskog zajedništva i vukovarskog otpora srpskom agresoru – vukovarski vodotoranj – uz poznati stih pjesme Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR! autora Hrvoja Hegedušića.
 
Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: