Prvo povijesno hodočašće vjernika župe Kašina u Stepinčevu katedralu

11.12.2014.HOMILIJA BISKUPA ŠAŠKA

Vjernici župe Kašina predvođeni svojim pastirom vlč. Matijom Pavlakovićem hodočastili su 10. prosinca ove godine u zagrebačku katedralu, potaknuti željom biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, kako bi zajednički sa cijelom Nadbiskupijom molili za što skorije proglašenje svetim blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

Svečanu misu u prvostolnici pred oko 500 župljana Župe sv. Petra i Pavla iz Kašine te ostalih vjernika grada Zagreba predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji sa preč. Josipom Kuhtićem, rektorom katedrale, preč. Mladenom Škvorcom, vicekancelarom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, mons. Ivanom Miklenićem, kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavnim urednikom Glasa Koncila, te organizatorom hodočašća, vlč. Matijom Pavlakovićem, upraviteljem župe. Ljepoti slavlja pridonijeli su svojim sudjelovanjem i vlč. Dominik Glasnović, đakon u Mariji Bistrici te Marko Čolak, bogoslov V. godine; negdašnji praktikanti u župi Kašina.

U svojoj homiliji biskup Šaško, nadahnut čitanjima od danȃ II. tjedna došašća okupljenom je mnoštvu između ostaloga poručio: „Isusov je poziv jasan: Dođite k meni! Mi to činimo večeras dolazeći k njemu, zagledani u blaženoga Alojzija, zato što je on našao mir u Gospodinu. Da bismo našli odmor u Njemu i s Njime, trebamo napraviti taj korak – ići k njemu, bez opterećenja svojim nevjerama, nego s pouzdanjem u Gospodina.

Taj korak, taj dolazak k njemu preduvjet je za daljnje korake koji nam se čine nemogućima. Jedina zaprjeka za taj hod jesu naši grijesi; naša sumnja da Bog ne može unijeti svjetlo u životnu tamu; da su nam poznati svi putovi i da za novost nema mjesta. Blaženi Alojzije nam je u tome uzor i zagovornik, za nas pojedince, za Crkvu i za narod. On je važno odmorište hrvatskomu umoru na putu do radosnoga mira s Bogom; do onoga zagrljaja Boga i čovjeka koji želimo prepoznati u ovome vremenu došašća.

Na kraju euharistijskog slavlja upravitelj župe vlč. Pavlaković zahvalio je preuzvišenom ocu biskupu Ivanu Šašku te prečasnom Josipu Kuhtiću, rektoru katedrale, nazočnim svećenicima, ministrantima župe Kašina i nazočnim vjernicima kašinskih devet sela na radosti euharistijskog zajedništva istaknuvši:

„Pred nama svijetli lik blaženoga Alojzija u kojemu se ocrtava Krist, jedini cilj kojemu je naš Blaženik svim svojim bićem i čitavim životom težio. U ovom svetom vremenu došašća neka u nama zaživi raspoloženje opraštanja, ljubavi novoga kršćanskog načina razmišljanja i življenja, a sam kardinal Stepinac željom svetoga pape Ivana Pavla II., neka postane 'kompas' našem kršćanskom životu.“Liturgijsko pjevanje animirala su tri zbora iz župe Kašina koji su zajedno sa tamburaškim orkestrom KUD-a „Kašina“ uzveličali ovo slavlje: Mješoviti zbor „Apostoli“, zbor mladih „Pescatores“ i zbor žena sa Planine koje je objedinio, uvježbao i vodio prof. Vice Zirdum, voditelj župnih zborova.
 
Hodočašću župe Kašina nazočila su i mnogobrojna društva, udruge i organizacije koje djeluju u njenom okrilju: pet Dobrovoljnih vatrogasnih društava, tri Kulturno-umjetnička društva, Lovci, Nogometni klub, Organizacija „žena Kašine“, klub „Hrvatska žena“ Prepuštovec, udruge „Planinska družina“ i „Planina u srcu“, Planinarsko društvo „Blagus“ te udruga Eko Etno „Prigorske sem gore list“ iz Blaguše.Nakon euharistijskoga klanjanja koje je uslijedilo po završetku sv. mise, u kratkom ophodu kod groba bl. Alojzija Stepinca, biskup Šaško izmolio je molitvu u čast bl. Alojziju Stepincu, dok su vjernici župe Kašina, zajedno sa prisutnim svećenicima, ispred glavnog oltara zagrebačke katedrale zajedničkom fotografijom ovjekovječili ovo prvo u povijesti hodočašće Kašine u zagrebačku katedralu. (MP)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr