Proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva u Kraljevcu na Sutli

4.6.2023.Župljani župe Presvetog Trojstva iz Kraljevca na Sutli u nedjelju 4. lipnja svečano su proslavili svetkovinu Presvetog Trojstva, titular župe.

Nešto prije 11 sati iz dvorišta župnog dvora, kraj župne crkve koja je u konstrukcijskoj obnovi, uslijedila je procesija do vatrogasnog doma koji je privremeno bogoslužni prostor. U procesiji su sudjelovale sve udruge koje djeluju na području Općine Kraljevec na Sutli u svečanim uniformama i sa zastavama, te mnogobrojni župljani i vjernici iz susjednih župa.


 
Svečano sveto misno slavlje predvodio je mr. sc. Josip Horvat, pastoralni pomoćnik u župi sv. Ivana Nepomuka u Lučkom i asistent na KBF-u, u suslavlju sa župnikom vlč. Alenom Vrbekom te vlč. Matom Matićem, župnikom župe BDM Žalosne, Špansko i fra Franjom Jurinec, župnim vikarom u župi Navještenja BDM, Klanjec.
 
U homiliji vlč. Josip Horvat podsjetio je kako već prilikom križanja izgovaranjem riječi: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ ispovijedamo vjeru u Presveto Trojstvo. Također je istaknuo kako ništa što nam se događa u životu nije slučajnost, kako to često mislimo, već namjera Božje providnosti, a tako i ovo slavlje svete mise u vatrogasnom domu.

Propovjednik je osvijestio kako ne smijemo živjeti bez smisla, a smisao života je 'biti radostan'. Biti radostan može biti samo onaj čovjek koji daje i prima ljubav. Ljudi su gladni ljubavi, prose ju uokolo te se to pretvara u preživljavanje. Ako čovjek nema ljubavi, ne može ju dati drugima jer gladan gladnoga ne može nahraniti. Čovjek sam nije dostatan te ljubavi već ju mora crpsti od Boga jer ljubav dolazi od Boga. Bog mora biti trojstven jer Bog nije sebičan. Bog je ljubav. Prikaz ljubavi Trojstva očituje se u svemu, kao npr. u braku, ta ljubav ne može biti sebična već se mora davati za drugoga crpeći se od Boga.


 
Na kraju je župnik vlč. Alen Vrbek zahvalio svima na dolasku, svećenicima koji su se odazvali na proslavu dana župe, osobito predslavitelju prečasnom Josipu, svim udrugama koje su uveličale dan župe, puhačkom orkestru, župnom zboru, sakristanki, župljankama koje su ispekle kolače te osobito udrugama lovaca i vinara koji su organizirali domjenak u dvorištu župnog dvora po završetku svete mise.

Župa Presvetog Trojstva, Kraljevec na Sutli

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr