HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.09.2023.

Proslavljena Gospa Žalosna u Kostanjevcu

U Župi sv. Marije Magdalene - Oštrc u mjestu Kostanjevac u nedjelju, 17. rujna 2023. svečano je proslavljena zaštitnica toga mjesta, "Gospa Žalosna". Svečano euharistijsko slavlje predslavio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji.


 
U homiliji se preč. Pavlaković osvrnuo na pročitano evanđelje i rekao kako ono donosi aktualnu temu o oprostu koju je povezao s blagdanom Blažene Djevice Marije Žalosne koju vjernici u Kostanjevcu osobito časte. "Ona je na neki način i sinonim za oprost, za praštanje upravo zato jer je majka. I Gospodinova i naša majka, a što su drugo majke nego upravo one koje vole i praštaju bez obzira na sve i čije srce je uvijek puno ljubavi za svoju djecu."

"Slušajući Isusa, Petar osjeća važnost oprosta i postavlja praktično pitanje: Koliko puta oprostiti onome tko nas je povrijedio? U to vrijeme bilo je nepisano pravilo oprostiti drugome tri puta. Petar je velikodušan pa pita je li čak sedam puta dovoljno? Isus odgovara da treba oprostiti sedamdeset puta sedam. Drugim riječima, uvijek", istaknuo je preč. Pavlaković i nadodao kako je "Bog u Isusu Kristu, umrlom na križu, oprostio svakom čovjeku, ali svaki čovjek taj oprost treba aktivirati."


 
Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji Žalosnoj, preč. Pavlaković naglasio je da ona "uči kreposti opraštanja pa i onda kada se sve čini besmislenim; ona se uvijek uzda u Božje otajstvo i onda kada se čini da ga nema zbog zla u svijetu. Zato ovaj dan ovdje u Kostanjevcu nimalo nije dan nekakve cmizdrave duhovnosti, već je duboko i ozbiljno usmjeren na moj osobni hod prema vječnom životu i baštini spasenja koju nam je Isus objavio. Nesigurnost, traženja i nerazumijevanja jesu ustvari poziv svakome da ustraje živjeti ljubav preko vjere i nade te da ne posustane nikada. Marija nam je posvjedočila da se to isplati i da je takva ustrajnost u povjerenju u Boga i njegove zapovijedi, jedini pravi i istiniti put."

"Kada siđemo s Golgote, kada se vratimo u uobičajeni ritam i tijek života, budimo svjesni Raspete Ljubavi i njegove prisutnosti u našim životima. Prigrlimo danas Isusovu Majku kao svoju Majku i kao pravi kršćani hodimo ovim svijetom šireći samo Kristovu ljubav", zaključio je preč. Pavlaković.
 
Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Župe sv. Marije Magdalene - Oštrc pod ravnanjem gospođe Pavice Krulić uz klavirsku pratnju gospodina Petra Maroka.

Župi sv. Marije Magdalene - Oštrc
Podijelite na: