HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.12.2016.

Proslava župne svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u SoblincuSvetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Župi Soblinec proslavljena je svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. dr. sc. Angelo Maly, doktor biblijske teologije, u koncelebraciji s petoricom svećenika.
Kroz lik prvih ljudi, Adama i Eve, vlč. Maly razmatrao je o tome postoji li dostojanstvo žene u našem društvu. Stvaranjem prvog čovjeka i njegove družbenice započela je različitost, ali isto tako i istobitnost čovjeka i njegove žene."Jer samo kada je njih dvoje, „...muško i žensko stvori ih da budu jedno...“, samo tada dolazimo do istine! (...) Već samim time kada želim reći neku istinu, moram ju podijeliti, moram ju nekome reći. Ali događa se, nažalost, u našem društvu, da nam je lakše prihvatiti laž nego istinu" - rekao je vlč. Maly.Zaključio je kako se istina ljudskosti nalazi u ljudskoj jednostavnosti pred Bogom, a kako se ljudi zbog svojih pogrešaka skrivaju jedni od drugih, ali i od Boga. Naglasio je prisutnim vjernicima da, poput Adama i Eve, pred Bogom možemo jedino biti goli: "Pred Njim se ne možemo skrivati, Njemu moramo dolaziti sa svom istinom našega bića. Ako ne znamo kako to učiniti, dovoljno je okrenuti se Njegovu milosrđu, u kojemu sva Njegova ljubav, sva Njegova dobrota i sva Njegova istina dolaze na vidjelo".Vlč. Maly je pozvao prisutne da postanu otac i majka kao jedno, kao što su Adam i Eva bili jedno, odnosno kao što su Josip i Marija bili jedna obitelj. Sveta obitelj koja je živjela s Bogom i za Boga. Ohrabio ih je i da u Mariju gledaju kao uzor žene naše svagdašnjice, žene koja je bila strpljiva: čekala je u ljubavi i molitvi dolazak Spasitelja.


Ovoj proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su predvodili vlč. Ivan Valentić, povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. mr. sc. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije te vlč. mr. Jakov Rađa, promotor kršćanskih poziva i povjerenik za duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji.Antonela Zora Rezo,
župna medijska suradnicaPodijelite na: