HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.08.2022.

Proslava Velike Gospe u Novigradu na Dobri

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo te u pripadajućoj trodnevnoj duhovnoj pripremi za samu svetkovinu, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković predvodio je euharistijska slavlja u Župi Uznesenja BDM u Novigradu na Dobri.

 
U jednoj od svojih homilija poručio je okupljenim vjernicima: “U susretu dviju majki otkriva se isti nutarnji pokretač koji stvara predivno prepoznavanje umnožene radosti. Elizabeta prepoznaje dolazak Gospodinove majke k sebi. Nije li to najljepši poticaj za hodočasničko razmišljanje? Na hodočašću izvanjski izgleda da mi dolazimo k Isusu i Mariji, a zapravo su oni pohodili nas i pokrenuli nas da se nađemo zajedno s drugim ljudima. Ovdje svatko od nas danas govori Bogu: “Otkuda mi, da ti, Gospodine, dolaziš k meni; da me tražiš i pohodiš?”

 
Svetkovina Uznesenja Marijina jest proslava Marijina života nakon smrti, ali i upućenost na naš cilj koji ima svoje korijene u Kristovu uskrsnuću. Od njegove pobjede nad smrću svijet je promijenjen, život i smrt postaju drukčiji za onoga tko vjeruje u Isusa Krista. Marija nas, stoga, danas poziva da se usudimo otkriti Boga u svome životu. To je poziv koji stvara prostor za druge.”


 
Uz predvoditelja slavlja preč. Pavlakovića, središnje misno slavlje suslavili su preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i župnik Župe Presvetog Srca Isusovog u Karlovcu; vlč. Milan Pavlek, župnik Župe sv. Petra u Dugoj Resi; vlč. Duje Kurtović, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog, Karlovac-Švarča; vlč. Tomislav Krajačić, župnik župa sv. Josipa i Gospe Lurdske u Barilovićkom Leskovcu i sv. Vida u Ladvenjku; te domaćini p. Dario Grbac CM i p. Filip Vicić CM.


 
Večernje misno predvodio je također preč. Pavlaković, a koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; preč. Kristijan Gatarić, dekan Dugoreško-mrežničkog dekanata i upravitelj župa u Skakavcu i Vukmaniću; vlč. Josip Jakovčić, umirovljeni svećenik; vlč. Josip Priselac, župnik župa u Bosiljevu i Prilišću, te domaći župnik p. Filip Vicić CM.


 
Jerko Malinar
Ispišite stranicu: