HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2022.

Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja, suzaštitnika Župe sv. Petra ap. u Zaprešiću, proslavljena je 24. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je dr. Anđelo Maly, docent na Katedri Svetog pisma Starog zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.



Uz župnika, zaprešićkog dekana preč. Ivana Frkonju, u koncelebraciji su sudjelovali župni vikar vlč. Vatroslav Siketić, preč. Matija Pavlaković, prof. Ilija Čabraja, vlč. Mario Dukić, vlč. Janko Lulić i vlč. Alen Vrbek. U asistenciji su bili trajni đakoni Ilija Nikolić, Ivan Mandić i veliki broj ministranata.

Pozdravne riječi uputio je preč. Frkonja izrazivši dobrodošlicu predsjedatelju slavlja prof. Malyju, nazočnim svećenicima, predstavnicima gradskih vlasti, predsjednicima i članovima gradskih udruga, kao i mnogobrojnim vjernicima rekavši: „Krist nas je danas okupio za ovaj euharistijski stol. Neka nam svima susret s Njime kroz slušanje Njegove riječi i blagovanje Njegovog Tijela i Krvi bude na posvećenje, za duhovnu okrjepu i radost u svakodnevnom životu, za mudro i razborito vodstvo u svim našim poslovima i pomoć u brigama i nevoljama života te na blagoslov budućim generacijama koje će, ako budemo dobro radili, od nas baštiniti to dobro što smo im predali, a najveće dobro jest: vjera u Trojedinog Boga, ljubav prema obitelji i svojoj domovini Hrvatskoj.“

U prigodnoj homiliji dr. Maly, ocrtavajući lik sv. Ivana Krstitelja i njegovo poslanje, postavio je ključno pitanje: „Tko je taj Isus iz Nazareta o kojem Ivan svjedoči?" Propovjednik je zamolio nazočne vjernike da taj odgovor ne traže u katekizmu ili međusobnim razgovorima, nego da ga pokušaju pronaći jedan na jedan, gledajući Isusa u oči, pokušavajući se smjestiti u vrijeme dok sv. Ivan naviješta i propovijeda Krista.

U nastavku svoje homilije dr. Maly naglasio je kako sv. Ivan Krstitelj nije živo od prošlosti i u prošlosti kao što nažalost ljudi današnjice to čine. Upozorio je kako se često danas zna čuti kako je nekad bilo bolje. „Vratite se u ono vrijeme da više ne živite nostalgiji, u tuzi za biti, a ne 30-tak godina unazad, nego vratite se u prvo stoljeće kada je živio sv. Ivan, pa da vidimo kako je nekada bilo lakše i ljepše biti kršćaninom. U vrijeme kad se zbog vjere umiralo i mučilo.“



Dajući odgovor na pitanje s početka homilije, propovjednik je ustvrdio da nitko nikada neće moći u potpunosti odgovori na to pitanje jer je njegova tajanstvena prisutnost u našim životima ona koja nas podržava u iščekivanju njegovog drugog ili konačnog susreta s njime.

U svojim završnim riječima predsjedatelj slavlja ohrabrio je vjernike da vjeruju u Boga odlučno i hrabro kao što je to sv. Ivan posvjedočio svojim životom i mučeništvom. „Vjerovati u Boga koji uvijek i uvijek spašava narod od nevolje. Boga koji je tako drugačiji od onog kako mi Boga nekada zamišljamo. Boga koji dolazi na zemlju i jednak je nama ljudima.“

Nakon popričesne molitve župni vikar vlč. Vatroslav Siketić čestitao je imendan u ime cijele župne zajednice župniku Ivanu kao i svima koji nose ime po sv. Ivanu Krstitelju.



Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj su, uz veliki broj vjernika, sudjelovali članovi Lovačkog društva, članovi DVD-a Zaprešić, Kuburaško društvo, članovi udruge "Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata" iz Zaprešića.

Završni blagoslov svim sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio je predsjedatelj slavlja dr. Anđelo Maly na ulaznom platou nove crkve sv. Ivana Krstitelja. Na kraju misnog slavlja svećenici, ministranti i mnogi hodočasnici ponovno su ušli u crkvu sv. Ivana Krstitelja te molili u zavjetnom ophodu oko glavnog kipa sv. Ivana Krstitelja. Zatim je uslijedilo paljenje ivanjskog krijesa u blizini crkve sv. Ivana Krstitelja, a kojemu je nazočio veliki broj vjernika i građana Zaprešića.



Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor sv. Cecilije pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja. Svetkovini Rođenja sv. Ivana Krstitelja prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je također predvodio dr. Anđelo Maly.

Ilija Nikolić
Ispišite stranicu: