Proslava jubileja župnog Caritasa i pučke kuhinje sv. Josipa

15.12.2017.U srijedu, 13. prosinca 2017. godine, uoči treće adventske nedjelje, koja je tradicionalno posvećena Caritasu, svečano je proslavljen jubilej župnog Caritasa i pučke kuhinje sv. Josipa u sklopu proslave 80. obljetnice naše Župe. Samom proslavom želimo zahvaliti Gospodinu na daru kršćanske ljubavi onih koji su se dugi niz godina uključivali u karitativno djelovanje naše župe. Župni Caritas u  ovom obliku djeluje u našoj župi  od 1992. godine  kada je potvrđen od strane naše nadbiskupije pa ovom proslavom slavi svoj srebrni jubilej – 25 godina postojanja.  Ove godine se navršava i pet godina od uspostave pučke kuhinje u našoj župi.

Slavlje je započelo svetom misom koju je predvodio župnik vlč. Damir Ocvirk. U svojoj propovijedi spomenuo je kako je od samog početka uspostave naše župe započelo i karitativno djelovanje -  kada je prvi župnik vlč. Ivan Gašpert naručio drva za zimu za potrebite župljane davne 1937. godine. ''Kad god se mi učinimo bližnjim onima koji su u potrebi, kad god prepoznamo onoga kome treba pružiti pomoć i kad djelatnom kršćanskom ljubavlju služimo jedni drugima, onda osjećamo blaženi mir u svome srcu“ – istaknuo je vlč. Damir.Našu proslavu uveličali su i predstavnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: g. Robert Futač, voditelj Službe za župne Caritase , gđa Elza Parlov, voditeljica Sektora za karitativnu skrb, gđa Jadranka Bosnar, voditeljica Socijalne službe, gđa Ana Juratovac, socijalna radnica, gđa Suzana Klarić, voditeljica projekta ''Pomoć u kući'' te gđa Ana Štimac, voditeljica Obiteljskog savjetovališta. Također, proslavu našeg jubileja podržali su i svi župni Caritasi s područja  Trešnjevačkog dekanata predvođeni svojim voditeljima i volonterima.

Vlč. Damir poručio je svim okupljenim volonterima da uz posluživanje materijalnih dobara imaju važan zadatak – da drugima donose Boga,  najprije svjedočanstvima svojih života, a onda i sasvim konkretnim djelima kršćanske ljubavi. Upravo zato smo  ovdje i okupljeni kako bismo učili od Isusa Krista kako istinski i do kraja ljubiti. „Neka On učini i naša srca blagima i poniznima, neka naša srca učini otvorenima za djelatnu kršćansku ljubav” – zaključio je vlč. Damir.

Nakon svete mise, u župnoj dvorani Augustina Holija uslijedilo je kratko predavanje na temu : „Kako unaprijediti rad župnih Caritasa” s prikazom rada župnog Caritasa i pučke kuhinje. Djelovanje našeg župnog Caritasa prezentirano je kroz razne karitativne akcije koje se provode na godišnjoj razini: korizmena i adventska akcija „Obitelj za obitelj” s ciljem prikupljanja osnovnih prehrambenih namirnica, akcija „Radosno u školu” s ciljem opremanja školaraca školskim priborom, akcija  „Otvoreno srce za topli dom” s ciljem nabave drva za ogrjev te adventski sajam „Da svi budu jedno'' u kojem se sve župne zajednice i svi pjevački zborovi koji djeluju u našoj župi ujedinjuju u svrhu prikupljanja sredstva za župni Caritas i pučku kuhinju. Predstavljena je i nedavno osnovana „Stipendija sv. Josipa” kojoj je cilj financijskom potporom pomoći stjecanje naobrazbe kojom bi pojedinac sebi ili obitelji mogao osigurati samostalnu egzistenciju.„Pučka kuhinja u našoj župi osnovana je prije pet godina, u adventu 2012. godine, kao probni projekt, ali ona postoji i djeluje i danas kao jedina župna pučka kuhinja u nadbiskupiji'' istaknula je voditeljica pučke kuhinje gđa Karolina Koubek Smoljanović te su okupljeni gosti pogledali kratki video prikaz o radu naše pučke kuhinje snimljenim u okviru projekta Zagrebačke nadbiskupije „Advent na periferiji”.

Također, predstavnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije predstavili su okupljenim župljanima i uzvanicima Sektor karitativnog rada. Nakon toga, uslijedilo je prigodno druženje svih okupljenih. Bila je to prilika za razmjenu mišljenja i konstruktivnih savjeta. Nadamo se da će ovaj susret biti prvi korak u suradnji župnih Caritasa na dobrobit svih potrebitih. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi našeg jubileja.

                        

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr