HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.12.2016.

Proslava blagdana sv. Nikole u Obrežu VivodinskomU utorak, 6. prosinca 2016. godine, proslavljen je sveti Nikola u Obrežu Vivodinskom u župi sv. Lovre u Vivodini.
Budući je selo Obrež Vivodinski smješteno uz rijeku Kupu, naši su preci (uz sela Furjanići, Gorniki, Cerje i Galezova Draga), najvjerojatnije odabrali za svog zaštinika sv.  Nikolu, zato što su živjeli uz rijeku koju je valjalo prelaziti pomoću raznih splavova i čamaca uz puno ljudskog napora i žrtava pa ih je sveti Nikola štitio na vodi i uz vodu kao i mornare na moru. Tako je kapela posvećena svetom Nikoli sagrađena 1671. godine. Danas su obje obale Kupe spojene mostom i mi se najradije sjetimo svetog Nikole kao zaštitnika i darivatelja djece.

U euharistijskom slavlju, koje se slavilo u 17 sati kako bi se moglo okupiti što više djece, jer su svi dopodne u školi, domaći župnik Andrija Markač potakao nas je da prema primjeru svetog Nikole budemo darežljivi, jer će tako i naša djeca naučiti primjer darivanja te kasnije i sami biti darežljivi. Velečasni je nadalje istaknuo da sveci i svetice koje slavimo u došašću, poput svetog Franje Ksaverskog i svete Barbare, nisu slučajno odabrani, već se njihove zasluge i veličine stavljaju kršćanima za primjer upravo u vremenu iščekivanja Gospodinovog porođenja.

Nakon svete mise Pogrebno društvo Sveti Nikola Obrež pripremilo je simbolične darove za djecu, a odrasli su se mogli okrijepiti kuhanim vinom te se svi zajedno malo podružiti i razmijeniti koju riječ.

Sanja Benković-Marković,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: