Proslava blagdana sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela u Gornjem Prekrižju

30.9.2022.

U Župi sv. Mihaela i sv. Ane u Gornjem Prekrižju u četvrtak 29. rujna, na blagdan sv. arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela, svečanu misu slavio je vlč. dr. Jakov Rađa, profesor fundamentalne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i povjerenik za duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji u zajedništvu svećenika Jastrebarskog dekanata i šire.Tumačeći misna čitanja dr. sc. Rađa u propovijedi je govorio o ulozi anđela i njihovoj važnosti u životu vjernika. Posebno je istaknuo da je njihova zadaća usmjeravati prema Bogu. „Anđeli su oni koji služe Sinu Čovječjemu. Ako danas slavimo anđele kao glasnike, službenike Božje, onda slavimo nekoga tko prije svega ima zadaću pomoći nama u našem životu da budemo usmjereni prema Bogu, prema Nebu“, pojasnio je vlč. Rađa.

Protumačio je da anđeli nisu samo nebeski nego su i zemaljski. „Svaka osoba koja vrši službu Božjeg glasnika može biti nazvana anđelom. Mi svi smo danas ovdje jer smo sreli anđele u životu, ljude koji su nam govorili o Bogu. Idealno je da su to naši roditelji, ali to su i bake i djedovi, naši prijatelji, to su svećenici“, kazao je dr. sc. Rađa.„Anđeli žive tako da se klanjanju Bogu. Nisu oni u središtu, nego Bog. Kakav predivan život! Zamisli da se možeš odmoriti od sebe, od svog ega, od toga da stalno misliš kako si ti. Koliko ljudi živi, ustaje se ujutro i ide spavati navečer misleći samo na sebe? Nema većeg ropstva od toga. Ta osoba može sve, ali jedno ne može. Ne može ljubiti. I ostaje sama. Makar bio u braku, imao djecu, prijatelje, ali ako ideš spavati misleći o sebi, kakav je to život? To je zadaća anđela, da nam pomognu da dobijemo najvažniju bitku u životu, a najvažnija bitka je bitka protiv našeg ega, našeg ‘ja’ koje želi biti u središtu“, rekao je vlč. Rađa, zaključivši da anđeli „pomažu u najvažnijem boju našeg života, boju ljubavi, u tome da naš ego bude poražen, da ne živimo sebi nego drugima, da budemo sretno decentrirani“.

Na misi je pjevala i svirala s. Valerija Sakač u zajedništvu s. Gabrijele i s. Bernardice, sestara Služavki Maloga Isusa. Sudjelovala su i četvorica bogoslova iz Dekanata, dvojica iz Draganića i dvojica iz Desinca. Evanđelja je otpjevao maestro vlč. Ivan Bingula.

IKA

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr