Priopćenje sa sastanka Biskupske komisije HBK za odnose s državom s Komisijom za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske

8.2.2017.


Sastanak Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom (mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski i predsjednik Komisije, mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki, mons. Antun Škvorčević, biskup požeški, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK i tajnik Komisije) i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske (gosp. Ante Šprlje, ministar pravosuđa i predsjednik Komisije, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, Sanja Mišević, državna tajnica ministarstva pravosuđa, Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica ministarstva rada i mirovinskog sustava, Zdravka Bušić, državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova, dr.sc. Mihovil Škarica, državni tajnik ministarstva uprave, gosp. Zvonko Šakić, pomoćnik ministra financija, Tomislav Sokol, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja, Ivan Milanović Litre, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja i gosp. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije) održan je 8. veljače 2017., u sjedištu Ministarstva pravosuđa u Zagrebu.

Središnja točka sastanka bilo je stanje provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te definiranje predmeta po sektorima koje Komisija treba riješiti. Istaknuto je kako se sva otvorena pitanja trebaju rješavati zajedničkim dogovorom, te kako rad Mješovitih komisija i povjerenstava Vlade RH i HBK treba intenzivirati kako bi se pitanja od zajedničkog interesa mogla rješavati.

U središtu je osobito bilo prepoznavanje i usklađivanje pravnih sustava Crkve i Države, kroz prepoznavanje i definiranje statusa pravnih osoba Katoličke Crkve.

Razgovaralo se i o sustavnom i institucionalnom pristupu rješavanja pitanja suočavanja s prošlošću i svim žrtvama totalitarnih režima.

Članovi Komisija su odlučili, kroz neposrednu suradnju u pitanjima koja se tiču međusobnih odnosa, tražiti rješenja koja će pridonositi zajedničkoj brizi za čovjeka i društvo u cjelini s posebnim naglaskom na djelovanju u kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju.
Sastanak je ocijenjen iznimno korisnim te je izražena nada da će se kako na ovoj tako i na drugim razinama i u budućnosti nastaviti plodna suradnja u traženju općega dobra.

Tiskovni ured HBK

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr