Priopćenje s I. redovite Glavne skupštine Hrvatskog kanonističkog društva u Zadru

28.10.2011.

 

Prva redovita Glavna skupština Hrvatskog kanonističkog društva održana je 20. listopada 2011. u Zadru. Od ukupno 48 redovitih članova na Skupštini su sudjelovala 33 člana. Pozdravnu riječ uputio je dr. Josip Šalković, predsjednik Društva, koji je ujedno podnio i godišnji izvještaj o radu Društva. Mr. Lucija Babić podnijela je financijski izvještaj.

Članovi su Društva za počasnog predsjednika Društva izabrali Josipa kardinala Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i metropolita. Članovi Društva zahvalni su kardinalu Josipu Bozaniću za podršku kod osnivanja Društva, za dosadašnju potporu u ostvarenju ciljeva i djelatnosti, kao i na budućoj savjetodavnoj ulozi vršeći službu počasnog predsjednika Društva.

Za duhovnog voditelja izabran je mons. Mato Uzinić, biskup dubrovački, kako bi duhovno vodio članove, pridonosio da Društvo uvijek zadrži crkvenu narav i svrhe te poticao da Društvo sudjeluje u pastoralnom planu i programu pojedinih partikularnih Crkava, u skladu sa svojim svrhama i prema mogućnostima.

Dana 21. listopada 2011. biskup Uzinić, na euharistijskom slavlju, koje je predvodio mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, u propovijedi je članovima Društva poručio: „U Božjem kraljevstvu Bog će biti sve u svemu. Do tada, pozvani smo onime što radimo učiniti svijet boljim, međuljudske odnose podnošljivijima.“

Na Skupštini članovi su raspravljali o prijedlogu uvođenja kanonsko-pravnih vježbi kao izbornog predmeta na crkvenim fakultetima i institutima. Prijedlog je iznijela Vanja Krasnić, studentica Katehetskog instituta KBF-a u Zagrebu i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mr. Olja Barščevski predstavila je 4. broj pravnog niza Studia canonica croatica: Zbornik Vjernici, društva, pokreti u izdanju Glas Koncila te istaknula potrebu daljnjeg predstavljanja Zbornika široj javnosti. Članovi Društva izabrali su mr. Agnezu Andrašek kao koordinatoricu za odnose Društva s javnošću.

TUZGN

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr