Priopćenje s Dvadeset i šeste sjednice biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine

6.5.2015.U Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu, pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića, u utorak, 5. svibnja 2015. godine, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, održali su svoju XXVI. sjednicu.
 
Uz Nadbiskupa, u zasjedanju su sudjelovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Biskupi su susret započeli pohodom grobu bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici, gdje su se pomolili za njegovo proglašenje svetim i preporučili njegovu zagovoru sve potrebe Crkve, hrvatskoga naroda i hrvatskoga društva.


 
Na sjednici je razmotrena bula 'Lice milosrđa' (Misericordiae vultus), kojom je papa Franjo najavio Svetu godinu milosrđa. Prema toj najavi izvanredna jubilejska godina započet će 8. prosinca 2015. godine. Biskupi su se usredotočili na one pastoralne sadržaje koji će imati odjeka u cijeloj Metropoliji ili pak skladno naglasiti pastoralne aktivnosti u pojedinim biskupijama. Detaljniji program za Jubilej milosrđa biskupi će objavit ujesen.
 
Rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, preč. gosp. Anđelko Košćak, izvijestio je biskupe o životu bogoslovne zajednice tijekom ove akademske godine. Na sjednici su raspravljena pojedina pitanja povezana s formacijom bogoslova, kako u samoj Bogosloviji, u odnosu na akademske obveze, tako i u župnim aktivnostima te u vrijeme ljetnih mjeseci izvan Bogoslovije.
 
Biskupi su se osvrnuli i na aktualne prilike u hrvatskome društvu koje se posredno ili neposredno tiču Zagrebačke crkvene pokrajine.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr