Priopćenje s Dvadeset i četvrte sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

16.12.2014.U ponedjeljak, 15. prosinca 2014. godine, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine u Lepoglavi su održali svoju Dvadeset i četvrtu sjednicu. Na sjednici su, pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića, uz domaćina, mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskoga, sudjelovali i svi ostali biskupi Metropolije: mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački i pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško, mons. Mijo Gorski.

Glavni razlog dolaska biskupa baš u Lepoglavu bio je blaženi Alojzije Stepinac. Biskupi su pozvali vjernike da, u zajedništvu sa svojim svećenicima, tijekom ove pastoralne godine posebno mole za zagovor bl. Alojzija i za njegovo proglašenje svetim, te da hodočaste u mjesta koja su osobito znakovita za njegovo svjedočenje, misleći pritom na: Krašić, Lepoglavu, Mariju Bistricu i u zagrebačku prvostolnicu, na njegov grob.

Biskupi su i sami odlučili hodočastiti na ta mjesta prigodom svojih sjednica, kako bi još snažnije potaknuli na molitvu, upoznavanje Blaženika i stavljanje raznih životnih odluka i koraka pod njegov zagovor. Blaženi Alojzije svoj je uznički hod vjernosti Crkvi, s pouzdanjem u Gospodina započeo zatočeništvom u Lepoglavi, gdje je proveo 1874 dana.

Na sjednici su biskupi unutar središnje točke razmatrali pitanja vezana uz vjeronauk u školi, a u konkretiziranju problematike svoj su doprinos dali dijecezanski predstojnici ureda za vjeronauk u školi (prof. dr. s. Valentina Mandarić, vlč. mr. Damjan Koren, s. Smilja Čirko).

Na sjednici je naglašeno da velik broj učenika na području Zagrebačke crkvene pokrajine pohađaju vjeronauk. Točnije: njih 93% u osnovnim školama i 85% u srednjim školama. Tomu valja dodati da Zagrebačka crkvena pokrajina pokriva malo manje od polovine ukupnoga broja učenika u Republici Hrvatskoj.

Posebno se raspravljalo o mandatima vjeroučitelja, kao i o odnosu vjeroučitelja prema župnoj zajednici. Zaustavilo se i na pojedinim pitanjima iz školskoga sustava, a koja donosi svakidašnja praksa i nove okolnosti, te se tako javlja potreba za poboljšavanjem regulative.Nakon sjednice, biskupi su u podne pohodili lepoglavsku župnu crkvu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije i u njoj izmolili molitvu Anđeoskoga pozdravljenja te se kratko zadržali pred drvenim oltarom sv. Josipa, pred kojim je molio i na kojemu je Blaženik u svojoj zatvorskoj ćeliji služio svete mise u vremenu sužanjstva.

Biskupi su se zatim, u pratnji župnika, mons. Andrije Kišićeka, koji je ujedno i zatvorski dušobrižnik, uputili prema Kaznionici u Lepoglavi, gdje ih je dočekao Upravitelj sa suradnicima.

U spomen-ćeliji, koja u sebi čuva dragocjeno blago Blaženikove molitve i prinesene žrtve tijekom pet godina Blaženikova boravka u njoj, biskupi su izmolili Molitvu za proglašenje svetim bl. Alozija.

U kaznionici su posjetili i zatvorsku kapelu koja je njemu posvećena i u kojoj se zatvorenici okupljaju na liturgijska slavlja. U toj kapeli biskupi su zajedno s drugima otpjevali Blaženiku dragu pjesmu Ljiljane bijeli. Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine svoje su hodočašće proželi i posebnim molitvenim nakanama za Domovinu i sve njezine potrebe i izazove u ovom trenutku.

Biskupi Metropolije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr