Priopćenje Hrvatske biskupske konferencije

20.10.2011.

 

Mi, Biskupi Hrvatske biskupske konferencije, želimo istinski obnoviti očitovanje ljubavi, poštovanja, odanosti i poslušnosti Svetomu Ocu Benediktu XVI., dok mu zahvaljujemo za pozornost koju je osobno već duže vrijeme posvetio pitanju koje se tiče događanja, vezanih uz odnose benediktinaca i župe Dajla. Ta su događanja postala prijetnjom da potamne dragocjene duhovne plodove Papina nezaboravnoga pastoralnog pohoda Hrvatskoj u lipnju ove godine. Želimo na osobit način izraziti zahvalnost Svetomu Ocu zato što je 8. listopada 2011. primio predstavnike naše Biskupske konferencije, koji su mu željeli izravno obrazložiti spomenute okolnosti.

Kao hrvatski episkopat osjećamo dužnost ponovno potvrditi svoju zahvalnost Svetoj Stolici za dobrotvornost koju je neprestano očitovala u odnosu prema Republici Hrvatskoj, naročito prigodom priznanja njezine neovisnosti, kao i nedavno pozornim praćenjem hoda Hrvatske prema njezinu integriranju u Europsku Uniju.

S obzirom na višegodišnji spor koji se tiče „slučaja Dajla“, mi, hrvatski biskupi, prepoznajemo zasluge koje imaju oci benediktinci svojom redovničkom prisutnošću te pastoralnim i društvenim djelovanjem više od osamdeset godina u samostanu Dajla – kao zajednica ovisna o opatiji Praglia – služeći Božjemu narodu i u velikim teškoćama, i u zlostavljanjima, prije nego su osuđeni na prisilni rad, i prije konfiskacije svih njihovih dobara.

U tome kontekstu mi, hrvatski biskupi, ne želimo zaboraviti niti jednu osobu (svećenika, redovnika, redovnicu, laike) koja je u mračnome razdoblju fašizma, nacizma i komunizma trpjela mučenja, poniženja, tamnice, pa čak i oduzimanje života.

Radi smirivanja nastalih napetosti, što nama, kao vjernim sinovima Crkve i odanim građanima hrvatske države istinski leži na srcu, prepoznajemo da su odredbe koje je donijela Sveta Stolica, da bi se došlo do rješenja kanonskoga spora, nastojale vratiti stvari ¬- onoliko koliko je moguće - u okvir istine i pravičnosti.

Osim toga, dobro je poznato da prenošenje vlasništva niti znači, niti se kani ostaviti dojam da to znači oduzimanje suverenosti koju hrvatska država legitimno vrši nad njim. Dakle, bez ikakvoga su temelja zaključci koje su iznijeli neki masovni mediji, prema kojima bi Sveta Stolica ili čak sam Sveti Otac, s pomoću rješenja „slučaja Dajla“ namjeravao na stanovit način „talijanizirati“ Hrvatsku.

Sveta je Stolica ponovno istaknula svoju žarku želju da se nenadano nastale poteškoće mogu postupno razriješiti uzajamnim pristupom učinkovitoga zajedništva i bratske crkvene suradnje. I mi, hrvatski biskupi, na odan i iskren način podupiremo tu živu želju Svete Stolice.

U tome duhu, cijeli hrvatski episkopat prihvaća novoga pastira kojega šalje Sveti Otac kao koadjutora mons. Milovanu u Biskupiji Porečkoj i Pulskoj te mu izražava blizinu i poštovanje u vršenju njegove nove osjetljive službe. Na kraju, upućujemo molbu svim našim vjernicima da molitvom prate hod Crkve u našoj domovini.

Biskupi HBK

U Varaždinu, 19. listopada 2011.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr