Primanje u službu akolite u župi sv. Petra u Zaprešiću

22.12.2014.Na četvrtu nedjelju došašća, 21. prosinca,  župa sv. Petra ap. iz Zaprešića proslavila je u svečarskom tonu primanjem u službu akolitata bogoslova Luke Brešića. Euharistijsko slavlje u novoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.   

Uz upravitelja župe, zaprešićkog dekana vlč. Ivana Frkonju, u koncelebraciji su sudjelovali župni vikar Boris Jozić, rektor Nadbiskupijskog sjemeništa  Anđelko Košćak, duhovnik vlč. Vlado Razum, dr. Ante Crnčević, vlč. Damir Ocvirk,  a u asistenciji su bili trajni đakon Ilija Nikolić, đakon Martin Krizmanić te bogoslovi Marko Čolak i Mario Dukić.Na početku euharistijskog slavlja, biskupa Šaška, bogoslova Luku, nazočne svećenike, bogoslove, roditelje i rodbinu  te veliki broj župljana, pozdravio je dekan i župnik Ivan Frkonja rekavši: „Postavljanje u službu akolite je čin radosti, jer kako kaže papa Franjo s Isusom Kristom radost se uvijek iznova rađa“.(RE,1).  U svojim uvodnim riječima biskup Šaško izrazio je radost što u zajedništvu euharistije zajedno sa cijelom župom, roditeljima , sestrom, braćom, rodbinom i prijateljima Crkva povjerava bogoslovu Luki Brešiću novi korak, koji ga bliže veže uz Kristov oltar.

U vrlo nadahnutoj homiliji mons. Šaško tumačeći liturgiju riječi za četvrtu nedjelju došašća izdvojio je ključnu riječ „dom“ objasnivši da je „dom“ simbol stabilnosti, zaštite, blizine, osjećaja, odmora, spokoja. „Isus je naš dom, naš spokoj, utjeha i nada. Krist je novi dom koji je Bog izgradio čovjeku; on je ispunjenje obećanja danoga Davidu. On je novi dom čovječanstva“ pojasnio je biskup Šaško. Obraćajući se bogoslovu Luki biskup Šaško je rekao: „Dragi Luka, molimo da svojim odazivom i ti gradiš dom koji je nemoguće izgraditi ljudskom snagom“.U svojim zaključnim riječima biskup Šaško naglasio je:„Svako zvanje u Crkvi, bilo ono svećeničko, redovničko ili pak roditeljsko, odnosno zvanje na dobro bližnjih, trebamo gledati u zahvalnosti za jednu ili više dočekanosti – što daje sigurnost, ali i u zahvalnosti za tisuće nedočekanosti – što nam pogled usmjeruje prema budućemu“. Na kraju euharistijskog slavlja uz čestitke i riječi zahvale župnika Frkonje biskup Šaško kao izaslanik u ovom slavlju kardinala Josipa Bozanića čestitao je bogoslovu Luki na primljenoj službi kao i roditeljima i cijeloj župnoj zajednici te pozvao nazočne vjernike da bogoslova Luku i dalje prate svojom molitvom na putu prema svetome redu. Ovo posebno slavlje uzveličali su župni Mješoviti zbor „sv. Cecilija“ i Zbor mladih „Stijene“ pod vodstvom s. Ozane Krajačić i Jane Blažanović.
                                                                                                                                                            
Ilija Nikolić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr