Premijera dokumentarnog filma "Stepinac: kardinal i njegova savjest"

9.2.2020.
U povodu 60. obljetnice mučeništva zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u subotu, 8. veljače, premijerno je prikazan dokumentarni film “Stepinac: Kardinal i njegova savjest” scenaristice i autorice Višnje Starešine, a u produkciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.Prikazivanju filma nazočili su zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, sisački biskup mons. Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, predstavnici državnih i gradskih vlasti te akademske zajednice.Prisutnima se po završetku filma obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je zahvalio autorici filma gospođi Višnji Starešini na trudu koji se u filmu nazire.Posebno je istaknuo nazočnost onih koji su u Hrvatsku došli izdaleka i za koje, kada je u pitanju nadbiskup Stepinac, niti jedna daljina nije zapreka. Među njima je svakako poštovana gđa Esther Gitman, kazao je Kardinal.‘Film donosi i divno prepoznavanje dijelova života Renate (Carmele) Bauer, koji pokazuje da još ima puno nepoznatih i neotkrivenih pojedinosti. Posebno me raduje što su večeras s nama potomci gospođe Renate koji su ovim povodom došli u Zagreb da bi očitovali poštovanje prema nadbiskupu Stepincu i svima koji su pokazali hrabrost i ljubav nasuprot okrutnosti i mržnji’, kazao je kardinal Bozanić.
 


‘Most prema novim naraštajima iznimno je važan i pokazuje da je dobro ipak preživjelo’, istaknuo je Kardinal.
 


Na kraju Kardinal je zaključio: ‘Vjerujem da će se svi složiti da ne smijemo prešutjeti dobro, jer se prešućivanjem dobra zlu daje novi prostor. Ako ne budemo širitelji istine i promicatelji dobra, možemo biti sigurni da će se naći gorljivi nositelji neistine koji će sijati zlo.’Dokumentarni film „Stepinac: kardinal i njegova savjest“ priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu.


To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Njegov osobni  angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je preko intervjua s povjesničarima- istraživačima, ali i preko osobnih svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.Cilj je da istinu o kardinalu Stepincu sazna što veći broj ljudi. Osobita vrijednost projekta je što je film preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u engleskom govornom području i ljudima koji razumiju engleski jezika.  


 
„Dokumentarni film kao forma za nas predstavlja novi izazov, ali smatramo da je svakako kao medij dostupniji u ovo digitalno doba široj publici nego knjiga ili simpoziji. Realiziran je zahvaljujući potpori našeg osnivača – Zagrebačke nadbiskupije. Uvjereni smo da ćemo slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim  godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio Zagrebačku crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu. A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje.“- ocjenjuje film prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.  
 
(Članovi obitelji Levanon)

(Višnja Starešina)
Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr