Prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Semeraro predvodio slavlje Stepinčeva u Rimu

10.2.2022.Svečanim euharistijskim slavljem u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu koje je predvodio kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetih, uz koncelebraciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgija Lingue te dvadesetak svećenika, hrvatska rimska zajednica proslavila je 9. veljače blagdan kardinala mučenika bl. Alojzija Stepinca.


Na početku euharistijskog slavlja rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima preč. Marko Đurin dobrodošlicu i pozdrav izrazio je riječima: „Skupili smo se večeras oko oltara Gospodnjega potaknuti svijetlim primjerom svetosti našeg blaženog kardinala Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa, u predvečerje 62. obljetnice blažene smrti ovoga velikog čovjeka vjere i pastira Crkve, mučenika za jedinstvo Crkve, osobe duboke duhovnosti i velikog branitelja ljudskih prava“.

Rektor Đurin u prvom redu je pozdravio i izrazio zahvalnost kardinalu Semeraru što je prihvatio poziv da predvodi misu na blagdan mučenika koji je „u mračnim povijesnim vremenima bio vitraj kroz koji je svjetlost Gospodinova ulazila u Crkvu“. Izražavajući radost zbog nazočnosti nuncija Lingue i pozdravljajući ga, napomenuo je „da nam je svima poznata njegova pobožnost koju gaji prema blaženom Stepincu“. Među gostima na poseban način rektor je istaknuo nazočnost o. Gernota Wissera DI rektora zavoda Germanicum et Hungaricum čiji je pitomac bio blaženi mučenik.

Kardinal Semeraro u homiliji se osvrnuo u prvom redu na biblijska čitanja povlačeći paralele sa životom blaženog Stepinca. Na poseban način istaknuo je kako je mučenikov život bio zrcalo u kojem se ogledao Kristov život i samim time i nama primjer za nasljedovati. Nadalje, na temelju evanđeoskog odlomka koje je govorilo o zrnu koje ako ne umre ne daje ploda, kardinal je naglasio upravo mučeničku smrt blaženog Stepinca kao konkretan primjer ispunjenja te Isusove parabole. Odmičući se od liturgijskih čitanja kardinal Semeraro podsjetio je na riječi i razmišljanje sv. Ivana Pavla II. prigodom Stepinčeve beatifikacije. Sveti Papa naglasak je stavio na četiri stožerne točke koje su resile Stepinčev život: vjera u Boga, poštivanje svakoga čovjeka, ljubav prema svima koja ide do opraštanja, jedinstvo Crkve koju predvodi Petrov nasljednik. Nadalje, prisjetio se i poruka koje je papa Benedikt XVI. izrekao o tome crkvenom velikanu s njegova groba u Zagrebu prilikom svoga apostolskog putovanja 2011. godine.

Na poseban način naglasio je definiciju koju je Benedikt XVI., još tada kao kardinal, izrekao o Stepincu u Rimu u crkvi Sv. Jeronima 1998. godine: a to je da je bio Božji odvjetnik na zemlji koji je branio pravo čovjeka da živi s Bogom, koji je branio Božji prostor ovdje na zemlji. Spomenuo se potom i riječi sv. Ivana XXIII. na dan Stepinčeve smrti. Na koncu podijelio je s okupljenom zajednicom i svoje iskustvo blaženog Stepinca. Prisjetio se svojih sjemenišnih dana kada su s velikim zanimanjem kroz dostupni tisak pratili život i uzničke dane blaženog mučenika te kako im je on bio uzor i primjer kao mladim školarcima i svećeničkim kandidatima. Spomenuo se i svoga posjeta Zagrebu prije nekoliko godina dok je kao biskup Albana bio s bogoslovima u Hrvatskoj. Tada je i sam osobno ostao udivljen mnoštvom naroda koje je običnim radnim danom molilo kod Stepinčeva groba.

Na koncu mise rektor Đurin zahvalio je kardinalu Marcellu Semeraru za njegovu nazočnost i svjedočanstvo među okupljenom zajednicom te ga zamolio da prenese Svetom Ocu izraze sinovske odanosti prema njemu te pobožnost vjerničke zajednice u Rimu i u cijeloj Hrvatskoj koji živo iščekuju kanonizaciju „toga velikog i svetog čovjeka istine i vjere, punog milosrdne ljubavi i suosjećanja za siromašne i malene“.Na misi su bili i predstavnici diplomatskog zbora među kojima Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji, Jakob Štunf, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici i Stjepan Ribić, generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zavodski zbor na čelu s vlč. Brunom Diklićem, a kod oltara asistirali su bogoslovi Salezijanske družbe pod ravnanjem ceremonijara vlč. Ivana Marića i vlč. Ivana Lukića, izvijestili su iz Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr