Predstavljanje knjige "Izjava i odluka Druge sinode" u Dugom Selu

23.3.2023.U velikoj dvorani pastoralnog centra Župe sv. Martina biskupa u Dugom Selu u četvrtak 23. ožujka 2023. okupilo se stotinjak vjernika Dugoselskog dekanata kako bi se upoznali s Izjavama i odlukama koje su rezultat rada Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Među okupljenima bili su predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća, župnih caritasa, redovnici i redovnice koje djeluju u dekanatu, zvonari i sakristani, članovi pjevačkih zborova i voditelji, vjeroučitelji, ministranti, čitači, animatori za mlade, članovi obiteljskih, biblijskih i drugih molitvenih zajednica, predstavnici civilnih udruga i društava te ostali angažirani vjernici laici.

Okupljene je na početku pozdravio dekan preč. Ivan Valentić i najavio razlog susreta te je predao riječ svećenicima koji su predstavili pojedine dijelove dokumenta Sinode.Okupljenim vjernicima obratio se vlč. Mato Draganović, župnik u Savskom Nartu, koji je ukratko izložio zaključke susreta svećenika Remetsko-sesvetskog arhiđakonata s kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, koji je potaknuo organizaciju ovog susreta s vjernicima u dekanatu.

O „Slavlju Sinode kao slavlju Crkve“ te o „Crkvi zagrebačkoj u djelu evangelizacije“ govorio je vlč. Filip Pavlović, upravitelj župe Lupoglav. U svom izlaganju stavio je naglasak na definiciju Crkve kao zajednice te na „lice Crkve koja izlazi“. To je Crkva koja smanjuje udaljenosti, prepoznaje potrebe, služi i misionarski se raduje.

Vlč. Tomislav Kralj, župnik u Lukarišću, govorio je o „Crkvi zagrebačkoj u slavljenju Kristova otajstva“. Njegovi naglasci bili su usredotočeni na zajedničku brigu i maksimalan trud oko priprave i samog slavlja liturgijskih čina te posebice oko kvalitetne priprave, s ujednačenim praksama, za slavlje sakramenata koji trebaju odražavati živu vjeru i povezanost vjernika s Crkvom.Vlč. Marinko Golek, župnik u Brckovljanima, govorio je o „Crkvi zagrebačkoj u zajedništvu svoga poziva i poslanja“ i istaknuo važnost i ulogu suradnje vjernika laika i župnika u planiranju i organiziranju pastoralnog plana i programa na župi koja je prvi redoviti oblik života u Crkvi.

O „Crkvi zagrebačkoj u hrvatskom društvu“ okupljenima je govorio vlč. Mirko Matasović, župnik iz Sesvetskog Kraljevca, koji se dotaknuo različitih tema vezanih uz dijalog Katoličke Crkve s drugim vjerskim zajednicama i članovima i udrugama civilnog društva. Naglasak je stavio na Crkvu kao nositeljicu kulturnih i socijalnih vrednota te važnosti uloge medija kao sredstava komunikacije i evangelizacije.U dijelu rasprave koja je uslijedila okupljenima se obratio i g. Tadija Barbarić, koji je bio predstavnik Dugoselskog dekanata na sinodalnim zasjedanjima, te je progovorio o vlastitom iskustvu rada u Sinodi te izrazio vlastito zadovoljstvo organizacije ovog susreta za širi krug angažiranih vjernika laika u dekanatu.

Na kraju susreta okupljenima se ponovno obratio preč. Valentić koji je u kraćem izlaganju zahvalio vjernicima za sve ono što čine u svojim župnim zajednicama. Susret je zaključen molitvom i kratkim druženjem u prostorima pastoralnog centra.


Vlč. Filip Pavlović

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr