"Povjerenje: ključ obiteljskog i društvenog rasta"

20.12.2013.Druga u ovoj pastoralnoj godini, a 29. u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti", koju priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut zajedno s crkvenim pokretima, udrugama i zajednicama, održana je u četvrtak 19. prosinca u dvorani "Vijenac" u Zagrebu.

U pozdravnoj riječi biskupski vikar za laike Zagrebačke nadbiskupije i ravnatelj NPI dr. Tomislav Markić osvrnuo se na temu, istaknuvši da "valja vratiti povjerenje u temeljnu stanicu društva, obitelj". Uvodeći u samu temu "Povjerenje: ključ obiteljskog i društvenog rasta" uvodno je govorio o. Viktor Grbeša, OCD osvrnuo se susrete s ljudima u svome duhovnom i pastoralom djelovanju, koji obogaćuju i njega kao duhovnika. Zatim je govorio o povjerenju u braku i obitelji.

Odnos je važan da bi dočaralo puninu Presvetog Trojstva u stvorenom svijetu. Ako muškarac i žena nisu u dobrom odnosu, onda to nije punina Božje slike na zemlji. Pozvani smo na povjerenje u sebe, na povjerenje u Boga, i na povjerenje u bližnjega. Ako sebe zanemarujemo, ako ne volimo sebe, čini mi se da ne možemo autentično voljeti drugoga. To može biti kompenzacija, bijeg, ali to nije ljubav kao posljedica slobode, rekao je, te istaknuo važnost pronaći izvor sreće, stabilnosti i ljubavi čime čovjek postaje manje ranjiv, manje ovisan o izvorima sreće izvan sebe.

Do takve ljubavi vodi istina koja oslobađa i sloboda kao preduvjet ljubavi prema sebi. Govoreći o povjerenju u obitelji u duhu četvrte Božje zapovijedi, upozorio da su roditelji oni koji trebaju dijete naučiti poštovanju, jer dijete ne može dati nešto što nije primilo. Stoga je najprije roditelj dužan poštovati svoje dijete i naučiti ga poštovanju da bi mogao očekivati poštovanje od djeteta. Treba početi od sebe: ako želiš dobiti poštovanje, ponudi poštovanje, pokaži primjerom.

O povjerenju u obitelji svjedočio je bračni par Katarina i Mladen Zelić, koji će u siječnju proslaviti 40 godina braka u kojem imaju osmero djece i devetero unučadi.

Molitveno-glazbeni dio animirali su članovi Injiga – programa ignacijanskih duhovnih vježbi. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr