Posljednja ovogodišnja opća audijencija pape Benedikta XV.

29.12.2010.

Papina kateheza bila je posvećena Katarini Bolonjskoj

Posljednju 45. ovogodišnju opću audijenciju papa Benedikt XVI. je posvetio srednjovjekovnoj talijanskoj svetici iz Bologne svetoj Katarini, utemeljiteljici Družbe siromaha, istaknuvši kako je autoritet vjerodostojan jedino ako je u ponizan i u službi drugih.

Sveta Katarina Bolonjska, koja je živjela sredinom 15. stoljeća, nije se željela isticati i pokazivati, a niti vladati , već je služila i vršila volju Božju, posvećujući se drugima. Bila je vjerodostojna, jer se vidjelo da je svoju vlast shvatila i provodila kao službu drugima, primijetio je papa Ratzinger pred desetak tisuća okupljenih vjernika u dvorani Pavla VI. Ona nas poziva da dopustimo da nas uvijek vodi Bog, da svakodnevno činimo njegovu volju, premda to često ne odgovara našim planovima, da se uzdamo u providnost koja nas nikada neće ostaviti same.

U toj perspektivi, sveta Katarina nas poziva također da ponovno otkrijemo vrijednost kreposti poslušnosti. Izložena je napastima i sumnjama kao i mi. Nekada čak misli da ju je Bog napustio, živi u tmini vjere, ali u svim tim situacijama, kaže Papa, drži se uvijek za ruku Gospodnju i tako nalazi pravi put svijetla.

Ona nam poručuje da se odvažno držimo Gospodinove ruke i slijedimo ga. Duhovnost Katarine Bolonjske je izvrstan primjer poniznosti i poslušnosti, koji bi – prema Papinim riječima – morali slijediti ne samo vjernici, već posebno političari i vladari. Ona je smatrala neposlušnost znakom duhovne oholosti, koja uništava sve ostale kreposti. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr