Pomagati je lako

18.12.2013.Predstavnici Lidla, Hrvatskog Caritasa i nadbiskupijskih Caritasa jučer su predstavli rezultate akcije »Pomagati je lako«. Tijekom akcije kupci Lidla darovali su 65.000 proizvoda u iznosu većem od 500 tisuća kuna a dodatnom donacijom u vrijednosti od 100 tisuća kuna Lidl Hrvatska zaključio je ovu vrijednu humanitarnu akciju.
 
Konferencija za predstavnike medija održana je 17. prosinca u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Uvod u konferenciju bio je kratak dokumentarni film na temu četvorogodišnje suradnje Lidla i Caritasa, koja je započela suradnjom s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, a zatim je kroz suradnju s drugim biskupijskim Caritasima prerasla na nacionalnu razinu.
 
O ciljevima, tijeku i rezultatima ovogodišnje akcije, koja je trajala od 22. listopada do 12. prosinca ove godine, govorili su ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i predsjednik Uprave Lidla Hrvatska Boris Lukšić.
 
Mons. Svalina zahvalio je tvrtki Lidl za uspješnu suradnju na dobrobit potrebitih, a istaknuo je i zasluge volontera župnih i (nad)biskupijskih caritasa uključenih u provedbu akcije »Pomagati je lako«. Predsjednik Lukšić posebno je zahvalio kupcima koji su se u nju uključili, ali i svima drugima - od djelatnika Caritasa, preko volontera i medija - koji su doprinijeli da pomagati drugima doista bude lako.
 
O provedbi ovogodišnje akcije na terenu govorili su: ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije velečasni Ivica Jurišić i tajnica Caritasa Gospićko-senjske biskupije Ivana Bilen.
 
Ispred Caritasa Zagrebačke nadbiskupije govorila je ravnateljica s. Jelena Lončar, koja je ovom prigodom istaknula da zagrebački Caritas s tvrtkom Lidl Hrvatska surađuje već četiri godine kroz projekt »Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi«. »Lidl je preko ovog projekta darovao proizvoda u protuvrijednosti većoj od 8 milijuna kuna«, izjavila je s. Jelena, te napomenula da se u proteklih godinu dana broj tražitelja pomoći Caritasa Zagrebačke nadbiskupije povećao za 39.4 %. »10.000 proizvoda prikupljenih u sklopu  akcije 'Pomagati je lako' u 20 trgovačkih lanaca na području Zagrebačke nadbiskupije biti će preko župnih i nadbiskupijskog Caritasa podijeljeni najsiromašnijim obiteljima.«
 
Na konferenciji su također nazočili: ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola, ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikica Uravić, ravnateljica Caritasa Sisaške biskupije Kristina Radić, ravnatelj Caritasa Splitske nadbiskupije Slavko Jerončić te predstavnice Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije voditeljica pučkih kuhinja Maja Cindrić i voditeljica Centra za prihvat beskućnika Olivera Balatinac. (CZN)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr