HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.12.2018.

Početak izvođenja nastave na poslijediplomskim sveučilišnim (doktorskim) studijima na HKS-uU ponedjeljak 3. prosinca 2018. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu obilježen je početak izvođenja nastave na poslijediplomskim sveučilišnim (doktorskim) studijima. Tim povijesnim činom početka izvođenja prvih akreditiranih poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, uspostavljena je obrazovna vertikala i zaokružena mogućnost stjecanja najvišega akademskoga stupnja, kako je naglasio prof. dr. sc. Željko Tanjić u svome uvodnom obraćanju studentima, mentorima i gostima.

Na poslijediplomski sveučilišni studij Povijest u akademskoj godini 2018./2019. upisano je petnaest studenata, a na poslijediplomski sveučilišni studij Sociologija: vrijednosti, identitet i društvene promjene u hrvatskome društvu dvadeset i dvoje studenata. Svečanost je započela molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan Odilon Singbo, a nakon obraćanja Rektora, predavanje pod nazivom Avantura doktoriranja održao je prof. dr. sc. Stjepan Kušar, predsjednik Sveučilišnoga Vijeća poslijediplomskih studija Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. U svome se izlaganju osvrnuo na doktoriranje kao proces u kojem studenti proširuju i produbljuju svoje spoznaje u izabranom znanstvenom području zahvaljujući istraživanju.

Time oni daju važan doprinos razvitku znanosti i stječu najvišu znanstvenu kvalifikaciju koja ih osposobljuje kako za prenošenje znanja onima koji izabiru sveučilišni studij, tako i za otkrivanje novih spoznaja i metoda rada na izabranom znanstvenom području. S tim u vezi profesor je istaknuo u prvom redu zahtjev intelektualne čestitosti u istraživanju i u prezentiranju rezultata. Tome je u temelju priznanje onoga što je preuzeto od drugih, ali i intelektualni napor u otkrivanju i prezentaciji razloga vlastitih znanstvenih uvida, stavljenih na raspravu u zajednici znanstvenika. Uz izgradnju neophodne znanstvene razine mentora i doktoranada stalno valja imati pred očima da je u doktoriranju pogled usmjeren također na formaciju cjelovite ljudske osobe. U tom smislu taj se proces između ostaloga shvaća i kao rast u humanom sazrijevanju ljudske osobnosti znanstvenika.

U glazbenom dijelu programa nastupila je pjevačka skupina A Clapella, studentice i studenti diplomskoga studija komunikologije. Zahvalivši prvim studentima doktorskih studija i poželjevši im mnogo uspjeha i Božjega blagoslova u rastu u znanju, studentima doktorskih studija uručeni su prigodni darovi, a po završetku programa uslijedilo je zajedničko fotografiranje s rektorom, prorektorima i mentorima.


Ispišite stranicu: